Kalix ökar mest: "Turismen är en ny basnäring"

Besöksnäringen i Norrbotten slår rekord visar färska siffror från SCB. Allra mest ökar Kalix som nästan har fördubblat antalet gästnätter från 2021 till 2022.

Turismen i Kalix växer mest i hela länet. Bilden är från Frevisören camping och havsbad.

Turismen i Kalix växer mest i hela länet. Bilden är från Frevisören camping och havsbad.

Foto: Alex Kuznetsov

Kalix2023-03-06 16:17

Ett 30-tal företag verkar idag inom besöksnäringen i Kalix, men det finns utrymme för många fler, menar Åsa Jonsson, som började sitt jobb som destinationsutvecklare i kommunen i augusti 2021.

– Man kanske inte tänker på Kalix som en destination, för även om det finns ett fåtal äldre boendeanläggningar, så har vi inte så lång tradition av besöksnäringen här om man jämför med exempelvis Kiruna. Det börjar hända saker, men det är fortfarande i sin linda.

Kalix har egentligen samma förutsättningar att attrahera turister som resten av länet, menar hon, dessutom med en skärgård och alla möjligheterna som både havet och älven skapar.

– Vintern är en stark säsong inte minst för internationella turister. Då handlar det om natur, snö, norrsken, hundspann, skoter och den samiska kulturen.

De är också intresserade av vår arktiska vardag, berättar hon.

– Vår livsstil nära naturen, lugnet, stillheten, möjligheten till avkoppling och livsutrymmet – att det inte är så tätbefolkat.

På sommaren är norrmännen den viktigaste målgruppen.

Kalix har haft den starkaste utvecklingen av alla kommuner i Norrbotten mellan 2021 och 2022. Det konstaterar Jessica Wennberg på Heart of Lapland, det gemensamma destinationsbolaget för Kalix, Haparanda, Överkalix, Övertorneå och Pajala med uppdraget att coacha, utveckla och marknadsföra besöksnäringen.

2021 hade Kalix 36 000 gästnätter. 2022 hade det ökat till drygt 70 000.

– Det är framförallt svenska besökare Kalix lockat, men vi ser också att Frankrike och Belgien ökar.

Sett till det totala antalet gästnätter ligger Kalix dock fortfarande på den nedre halvan bland länets kommuner.

– Man är fortfarande i början av sin resa i Kalix. Här har det varit andra industrier och näringar som historiskt sett varit starkare. Men vi ser en jättestor utvecklingspotential. 

Hon tvekar inte att kalla turismen för en av länets basnäringar.

– Den sysselsätter väldigt många människor och skapar stora intäkter för samhället.

En stark turistnäring sätter orten på kartan och gör det lättare att attrahera kompetens även till andra näringar, understryker hon.

– Turismen är dessutom en miljövänlig näring eftersom det handlar om att förvalta och skapa upplevelser kring de naturresurser som finns. Samtidigt värnar den om den sociala hållbarheten genom att den är ett incitament att bevara våra minoritetskulturer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!