Kalix kvinnojour hotad – kommunen har sagt upp enda anställda

Den fasta tjänsten vid Kalix kvinno- och tjejjour försvinner vid årsskiftet.
– Risken är nu stor att vi tvingas stänga ner kvinnojouren, säger Ann-Kristin Georgson.

Vega Fogman och Ann-Kristin Georgson från Kalix kvinno- och tjejjour. Menar på att beslutet klingar illa med Kalix kommuns nollvision om mäns våld mot kvinnor.

Vega Fogman och Ann-Kristin Georgson från Kalix kvinno- och tjejjour. Menar på att beslutet klingar illa med Kalix kommuns nollvision om mäns våld mot kvinnor.

Foto: Tobias Ljung

Kalix2024-10-18 00:01

Nyheten i korthet

  • Kalix kvinno- och tjejjour riskerar att stängas ner efter att kommunen sagt upp den fasta tjänsten, vilket kan få stora konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn.
  • Kommunen menar att det inte handlar om besparingar utan om omprioritering av resurser på grund av en lagändring som kräver att skyddade boenden är godkända av Ivo.
  • Om kvinnojouren stängs ner kommer Kalix kommun att upphandla skyddade boenden på annat håll, vilket kan innebära att våldsutsatta kvinnor och barn placeras varsomhelst i landet.

Kalix kvinno- och tjejjour firade 40-års jubileum förra veckan. Från och med 1 januari 2025 kan kvinnojouren vara ett minne blott. Kalix kommun har sagt upp den fast anställda tjänsten - vilket kan komma att innebära stora konsekvenser för våldsutsatta kvinnor och barn i kommunen.

– Det handlar om besparingar. Kalix kommun har som vision att mäns våld mot kvinnor inte ska finnas, att då göra på det här sättet klingar illa. Risken är nu stor att vi tvingas stänga ner kvinnojouren. Det är svårt att kunna bedriva det på ideell verksamhet, säger Ann-Kristin Georgson från Kalix kvinno- och tjejjour.

undefined
Kalix kommun har sagt upp den fastanställda tjänsten vid Kalix kvinno- och tjejjour. Beslutet träder i kraft 1 januari 2025.

De ideella krafterna finns där för utsatta kvinnor kvällstid, medan anställd personal arbetar dagtid. När den anställda personalen försvinner så innebär det att den utsatta kvinnan blir lämnad ensam hela dagen tills de ideella krafterna kan komma på kvällen.

– Många klarar inte av det, de är apatiska när de kommer till oss. De är just då vi behövs till 100 procent när de nyligen har kommit, säger Vega Fogman vice ordförande i Kalix kvinno- och tjejjour.

Utöver möjligheten till samtalsstöd från närvarande personal dygnet runt så försvinner även möjligheten för utsatta kvinnor att få praktisk hjälp med bland annat kontakt med polis och myndigheter under dagtid.

undefined
Genrebild.

Jeanette Larsson är tillförordnad kommundirektör i Kalix kommun och hon menar på att det hela inte handlar om besparingar utan att man istället omprioriterar resurserna.

– Det är inga besparingar det handlar om. Kommunens totala budget kommer inte att minskas i och med det här. Föreningen har kvar sitt sedan tidigare beviljade föreningsbidrag på 150 000 kronor för att bedriva sin övriga verksamhet.

Bakgrunden till att kommunen nu säger upp sin fast anställda personal vid kvinnojouren bottnar i en lagändring från tidigare i år.

undefined
Pengarna ska istället gå till att köpa godkända platser för kvinnor och barn i behov av skydd. Genrebild.

– I april började ny lagstiftning att gälla som bland annat innebär att kommunen inte får placera kvinnor med barn i ett skyddat boende som inte är godkänt av Ivo. Kvinno- och tjejjouren i Kalix har inte ansökt om att bli ett godkänt skyddat boende. Anslaget som finansierat en tjänst hos Kvinno- och tjejjouren Kalix behövs därmed till att kunna köpa godkända platser för kvinnor och barn i behov av skydd, säger hon.

Kalix kvinno- och tjejjour kommer inte att söka tillstånd för skyddat boende hos Ivo.

– Nej det kommer vi inte att göra. Vi har helt enkelt inte tillgång till personal för det, säger Ann-Kristin Georgson.

Om kvinnojouren stängs ner kommer Kalix kommun att upphandla skyddade boenden åt de våldsutsatta kvinnor och barn som är i behov av det.

– Vi kommer att upphandla externa skyddade boenden i enlighet med gällande lagstiftningar. Man kan köpa platser av de som har beviljats tillstånd från Ivo. Adda är ett företag inom Sveriges kommuner och regioner (SKR) som jobbar för en nationell upphandling av skyddande boenden, och fram tills den är klar får vi göra direktupphandling, säger Jeanette Larsson.

Ett godkänt skyddat boende kostar från 2000 kronor per vuxen och dygn. Om ett barn placeras tillsammans med en kvinna i skyddat boende tillkommer även en dygnskostnad per barn. Våldsutsatta kvinnor och barn i Kalix han bli placerade varsomhelst i landet.

– Det finns skyddade boenden runt om i Sverige och det är kvinnans skyddsbehov som avgör placering, säger Jeanette Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!