Skolordföranden: "Om det är ett sätt att få fler att lyckas...."

Kalix kommun vill satsa på skolsociala team, utöver resursskolan och akutskolan som också utreds.
– Om det är ett sätt att få fler att lyckas i skolan så behöver vi göra det här också, säger Viktoria Wikström, S, ordförande i utbildningsnämnden.

"Om det är ett sätt att få fler att lyckas i skolan så behöver vi göra det här också" säger Viktoria Wikström om det skolsociala teamet.

"Om det är ett sätt att få fler att lyckas i skolan så behöver vi göra det här också" säger Viktoria Wikström om det skolsociala teamet.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2025-01-13 00:01

Nyheten i korthet

  • Kalix kommun planerar att satsa på skolsociala team för att öka elevers närvaro och framgång i skolan. Teamen ska bestå av personal från skolan och socialtjänsten.
  • Skolchefen Charlotte Sundqvist har fått i uppdrag att söka statsbidrag för skolsociala team. Kommunen ska satsa mellan 600 000 och 700 000 kronor årligen på detta initiativ.
  • Utöver skolsociala team, utreds även möjligheten att inrätta en resursskola och en akutskola i Kalix.

Politikerna i utbildningsnämnden har gett skolchefen Charlotte Sundqvist i uppdrag att, tillsammans med socialförvaltningens individ- och familjeomsorg, söka statsbidrag för skolsociala team 2025.

Ett skolsocialt team är en grupp personal från skolan och socialtjänsten som arbetar för trygghet, studiero och för att öka elevernas närvaro i skolan. Minst en årsarbetskraft ska vara personal från socialtjänsten och en årsarbetskraft ska vara skolpersonal.

undefined
Det skolsociala teamet ska arbeta för trygghet, studiero och för att öka elevernas närvaro i skolan. Bilden är en arkivbild.

Charlotte Sundqvist säger att den nya satsningen, som funnits i ett år men är ny här, ger fler möjligheter att stötta familjer och skolorna.

Hon kan inte säga hur många barn och ungdomar som berörs, men beskrivningen är att frånvaron i skolan ökar.

– Det är en jätteutmaning och det finns olika faktorer bakom men det är, oavsett vad, skolans ansvar att agera, säger hon.

Det skolsociala teamet ska jobba uppsökande gentemot eleverna, de kan exempelvis hämta elever till skolan.

Kalix kommun satsar motsvarande en heltidstjänst i pengar på det skolsociala teamet, 600 000 till 700 000 kronor årligen.

undefined
"Det är en jätteutmaning och det finns olika faktorer bakom men det är, oavsett vad, skolans ansvar att agera" säger Charlotte Sundqvist apropå att frånvaron i skolan ökar.

Kalix kommun har sedan tidigare sagt ja till att utreda resursskola och akutskola.

Resursskolan ska rikta sig till, bland andra, barn med diagnoser inom AST (autismspektrumtillstånd, AST, samlingsnamn för olika autismdiagnoser). Den ska vara en egen enhet som elever och vårdnadshavare, om den blir verklighet, ska kunna söka till.

– Resursskolan är för barn som till exempel har behov av mindre sammanhang, sa Charlotte Sundqvist tidigare till NSD.

Uppskattningen är att tio till femton barn i Kalix kan komma i fråga för resursskolan.

– Inom en snar framtid kanske vi har en resursskola i Kalix, säger Viktoria Wikström.

Nedlagda förskolan Vattentornet, i centrala Kalix, nämns som möjlig plats för resursskolan och akutskolan, som också utreds vidare.

undefined
Nedlagda Vattentornets förskola nämns som möjlig plats för resursskolan och akutskolan.

Akutskolan är för utåtagerande elever.

"Akutskolan ska ta emot elever som efter beslut av rektor tillfälligt ska ges undervisning på en annan plats inom huvudmannens organisation. Det rör sig därmed om en disciplinär åtgärd för att försäkra andra elever trygghet och studiero" skriver Skolverket om akutskola.

– I den bästa av världar är ingen i akutskolan. Det är ett nederlag för alla att den behövs, säger Charlotte Sundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!