Kalix kommun har, enligt nya befolkningssiffrorna, 15 391 invånare.
Det är en minskning med 156 människor under år 2024, vilket motsvarar en procent av befolkningen.
Det är den största minskningen jämfört övriga kommuner i länet, både i procent och i absolut tal.
Anneli Magnusson är en av dem som flyttar, flyttlasset går inom kort till Luleå där hon har klart med jobb och bostad.
Hon är från Stockholm, men bodde i Södertälje då för 14 år sedan när hon flyttade till Kalix.
Hon har, efter det första tunga året, kommit in bra i samhället tack vare att hon engagerat sig i föreningslivet och aktiviteter.
Hon har jobbat med allt från vård och omsorg till på olika bibliotek.
– Många butiker och aktiviteter i Kalix har försvunnit under åren. Till för en tid sedan hade vi bowling, nu är den stängd. Förr hade vi danserna på Folkets hus som drog mycket folk, de upphörde. De aktiviteter som finns kvar för vuxna i Kalix är bio, restauranger och någon gång ibland teater. Vi har fin natur, men det räcker inte. Det är för tråkigt här, säger Anneli Magnusson.
Susanne Andersson säger att hon sett siffrorna men inte hunnit analysera dem, hon vet inte vilka åldersgrupper som lämnat 2024.
Klart är att inflyttningen i Kalix kommun var 590 personer och utflyttningen 648 personer och antalet döda var 95 fler än antalet födda.
– Jag är lite förvånad över att vi har en så stor befolkningsminskning. Det är ett allvarligt läge. Vi behöver göra analysen kring varför människor väljer att lämna kommunen, säger Susanne Andersson.
Hon tror att befolkningsminskningen också kan hänga samman med att företag valt att lämna orten.
Det är oklart vad den relativt stora befolkningsminskningen betyder för den kommunala ekonomin och servicen.
Klart är att 100 färre invånare innebär omkring fem miljoner kronor mindre i skatteintäkter och statsbidrag årligen.
Befolkningsminskningen leder alltså till att Kalix kommun får sju till åtta miljoner kronor mindre för 2025.
– Vi behöver titta på det. Budgeten för 2025 är lagd, men det kan bli aktuellt med åtgärder för att minska kostnaderna. Vi får ju titta på vilka grupper som flyttar, se på varför och spara samtidigt som vi behöver försöka möta upp de behov som kanske inte anses tillgodosedda, säger Susanne Andersson.
Linda Frohm (M) säger att situationen med minskande befolkning är ytterst allvarlig.
– Världens blickar vänds mot Norrbotten och i det läget ska Kalix vara en ort människor flyttar till. Trots konkurser och företag som flyttat finns det jobb här, säger hon.
Hon säger att högsta prioritet nu måste vara att "stoppa blödningen" för att inte fortsätta tappa befolkning. Apropå de minskade intäkterna till kommunen föreslår hon att hela den kommunala förvaltningen ses över.
– Vad kan vi göra och fortsatt leverera samma kvalitet för mindre pengar? Minskad service känns inte som ett bra alternativ.
Hon har nyligen, och fortsatt, föreslagit en haverikommission i Kalix.
– De styrande politikerna behöver prioritera näringslivsfrågorna. De kommuner som ligger högt i Svenskt näringslivs ranking har också en positiv befolkningsutveckling, säger Linda Frohm.
Susanne Andersson säger att arbetet för att klättra i näringslivsrankingen pågår, målet är att landa på övre delen av den listan.
– Jag ska kontakta Linda Frohm för att prata om hur vi gemensamt kan jobba vidare för att Kalix ska växa, säger hon.