Kalix kommun backar om skadeståndet

"Hora", "äckel", sparkar och slag tillhörde vardagen och till slut rasade allt för 14-åringen, som tvingades fly till en skola i en annan kommun.Kalix kommun har nu betalat skadestånd på 70 000 kronor till Sara.– Jag ska köpa en bil så att jag kan köra och hälsa på mina föräldrar som inte längre bor nära mig, säger Sara.

Sara fick utstå verbala kränkningar och fysiska påhopp och tvingades fly till en annan kommun.
Kalix kommun har nu betalat henne ett skadestånd på 70 000 kronor.
Människorna på bilden har inget samband med den här saken.

Sara fick utstå verbala kränkningar och fysiska påhopp och tvingades fly till en annan kommun. Kalix kommun har nu betalat henne ett skadestånd på 70 000 kronor. Människorna på bilden har inget samband med den här saken.

Foto: pressens bild

KALIX2013-12-14 06:00

NSD berättade i höstas om Sara (fingerat namn).

Hon började högstadiet vid Manhemsskolan, Kalix enda kommunala högstadieskola, för ett antal år sedan.

Kort senare var glåpord och kränkningar en del av hennes vardag.

Skolledningen uppmärksammades på problematiken, som eskalerade.

"Vi var på nio protokollförda möten tillsammans med skolchefen, rektor, mentorer och kuratorer. Ingenting ledde någonstans. Varje möte talade de om att de pratat med barnen och deras föräldrar och det innebar konkret att det var lugn och ro i ett par dagar innan allt drog i gång igen" sade Saras pappa då.

De verbala kränkningarna lär ha övergått i att andra elever hällde mat över henne, sparkade och slog henne, hotade med våldtäkt och hotade henne till livet.

Sammanbrottet kom efter ett och ett halvt år och lösningen blev att skicka flickan, 14 år gammal, till en högstadieskola i en annan kommun.

– Vår 14-åring fick bo ensam under veckorna och komma hem på helgerna. Vad skulle vi göra? Vad hade vi för val? Vi hade inget val, säger pappan.

"Det kommer alltid finnas inom mig"

Sara önskar att ansvariga i skolan hade tagit tag i problemet, lyssnat och trott på henne från första början.

Har du tips till andra barn som är utsatta, vad kan de göra?

– Du som blir utsatt för mobbing, du måste ta kontakt med någon du verkligen litar på. Du måste även känna att de faktiskt hjälper till, så man får ett slut. I mitt fall var det mina föräldrar. Jag berättade alltid hur det varit när jag kom hem för dagen. Och när ’’bägaren rann över’’ så fanns de där för mig och hjälpte mig att byta skola. Det är föräldrarnas skyldighet att ha koll på läget, hur situationen är i skolan.

Vad säger du om skadeståndet?

– Det finns inte pengar i världen som kan få detta ogjort. Det kommer alltid finnas inom mig och min familj. Men det blir ju lite plåster på såren.

Framtidsplaner?

– Mina framtidsplaner är att bo kvar där jag bor nu. Jag trivs mycket bra här! Jag ska ta körkort. Jag ska köpa en bil så att jag kan köra och hälsa på mina föräldrar som inte längre bor nära mig. Jag har kämpat mig upp till höga betyg, men dessa år har satt spår i mig och gör att jag inte orkar plugga på samma sätt som andra. Jag vill därför skaffa jobb direkt jag gått ut gymnasiet.

Så säger lagen

Skollagen säger följande om åtgärder mot kränkande behandling:Huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever

Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling

Huvudmannen ska se till att det varje år upprättas en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever

En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn.

En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudmannen.

Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden

Källa: www.riksdagen.se, skollagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om