Margith Burman, ordförande Kalix fiskemuseum, berättar att det var vid 10.30-tiden på nationaldagen (i onsdags) som skadegörelsen upptäcktes:
– När vi kom dit såg vi att den gamla dörren till sjöbodan hade sparkats in och där inne var allt möjligt vickat omkull och en borste hade brutits av. Vi fick ta hand om det som är kvar av dörren, som är från år 1826, och spika för ingången.
För två veckor sedan var de ideella krafterna i Kalix fiskemuseum och städade ur byggnaderna.
– Det var så snyggt och prydligt, då, säger Margith Burman som tillägger:
– Skadegörelsen gör att jag "djupdyker" och tänker "varför håller jag på?" Vem ger sig på ett museum, varför göra en sådan sak?
Skadegörelsen är polisanmäld.
Det är inte första gången Kalix fiskemuseum utsätts för skadegörelse.
Dörren har nu sparkats sönder för tredje gången.
– Vi har en grov kedja som vi låser med och vid senaste lagningen av dörren gjordes dörren stadigare, säger Margith Burman.
Annan skadegörelse har handlat om lite olika saker:
– Vi har fått ta bort nazistsymboler från flaggstången och vi har precis hunnit byta glödlampan ovanför sjöbodan innan den "pangats" igen. En tålgryta försvann. Förr hade vi utemöblerna utomhus även när fiskemuseet inte var öppet, det går inte, fem av tio bord har försvunnit, vi måste ta in allt.
Kalix fiskemuseum finns allt sedan år 1995 och det drivs ideellt.
Ekonomin består av årligt bidrag av Kalix kommun på mellan 10 000 kronor och 15 000 kronor, sponsring och de pengar som kommer in via försäljning av kaffe, laxsmörgåsar och hembakat fika.
– Vi har inget ekonomiskt överflöd, varje skadegörelse tär, säger Margith Burman.