Ann-Mari Andersson, landsbygdsutvecklare i Kalix kommun, säger att hon funderat på projektledarutbildningen en längre tid.
- Många människor med goda idéer upplever att det är svårt, krångligt och besvärligt att ta på sig ett projektledarskap. Anledningen kan vara att EU:s landsbygdsprogram, där det finns pengar att söka, ställer en del krav på dem som driver projekten.
Ett krav är den detaljerade redovisningen som människorna bakom projektet väntas komma in med, ett annat krav är att projektörerna har pengar att driva projektet med - för bidraget betalas alltid ut i efterhand.
Studiestart inom kort
Att lära ut att detta är överkomliga hinder.
- De som går utbildningen kommer bland annat att få lära sig hur viktigt det är att den idé de vill genomföra är förankrad och önskad av fler människor. Andra frågor vi går igenom är budget, redovisning och vikten av att jag vet vad som händer efter projektets slut. Vem driver det vidare? Vi kommer att titta närmare på goda exempel i vår kommun och kanske i länet, säger Ann-Mari Andersson.
Utbildningen, på kvällstid och kostnadsfri, arrangeras januari till maj och september till december med tio personer i varje grupp.
- Vi startar så snart den första gruppen är full, säger Andersson.
Nya former
Parallellt med projektplaner på landsbygden försvinner skolor, och nu kanske även äldreboenden, från byarna.
En paradox med projektplaner för samma områden?
- Det handlar om att göra det så bra som möjligt för dem som bor kvar, kanske går det att hitta nya former för service, säger Ann-Mari Andersson.
Budgeten för utbildningen är 255 000 kronor varav 157 000 kronor är EU-bidrag och resterande kommunal insats i form av arbete.