Kalix är redo för att ta emot fler flyktingbarn
Fyra flyktingpojkar som kom utan sina familjer i somras får snart veta om de får stanna i Sverige.- Ungefär hälften av barnen som söker uppehållstillstånd i Sverige får stanna, säger Suvi Gyllecrantz, boendeansvarig för ensamkommande flyktingbarn i Kalix kommun.
Foto:
Överenskommelsen med Migrationsverket att ta emot fem ensamkommande flyktingpojkar i åldern 15-18 i Kalix kommun kom i oktober förra året och när förberedelserna var klara kom de första fyra pojkarna i somras.
Transferboende
Verksamheten skulle startas och förankras i kommunen under ett år.
Nu finns ett förslag om att fortsätta och också utöka verksamheten från fem till åtta platser.
Suvi Gyllecrantz berättar att när barnen kommer till Sverige så hamnar de i ett så kallat transferboende i den stad de dyker upp.
En plats ledig
Där får de bo tills de anvisas till en kommun medan deras ärende angående uppehållstillstånd behandlas.
- I veckan har jag fått ringa till Migrationsverket och meddela att vi har en plats ledig eftersom en av de fem pojkarna som bott på Villa Öst själv hade valt att återvända till sitt hemland innan hans beslut om uppehållstillstånd hade kommit.
Samtal hem
Barnens boende är alltid bemannat och en styrka på sju personer arbetar i skift för att täcka upp dygnet.
Även om naturligtvis all personal hjälper barnet så är det två stycken som särskilt ägnar sig åt ett barn.
De får också ringa till hemlandet och prata med den familj som finns kvar men ibland så vågar inte barnen av rädsla för att föräldrarnas telefon kanske är avlyssnade.
- Men vi har inte upplevt något sådant här i Kalix utan de har kunnat prata med sina familjer. Det kan ta ett halvår att få ett beslut angående permanent uppehållstillstånd. De som kom först till oss väntar beslut snart, säger Suvi Gyllecrantz.
Fler barn - större boende
Målet är att få in dem i språkundervisning så fort som möjligt för att de sedan ska kunna slussas in på vanlig skola.
- Vi har mycket fritidsaktiviteter och killarna vi har nu är väldigt sportiga så det blir gym- och badhusbesök och mycket fotboll på sommaren. Vi försöker göra utflykter och har ibland åkt till Luleå eftersom vi inte har någon muslimsk församling här. Det har varit uppskattade besök när de fått ha fredagsbön. Det har fungerat väldigt bra för dem och de har redan fått kompisar och även flickvänner.
Om det nya förslaget går igenom så flyttar gruppboendet till Torlängan, i centrala Kalix, eftersom Villa Öst då blir för litet.
- Lokalen har tidigare varit kontorslokaler men är utformad så att det inte behöver byggas om särskilt mycket. Det behöver bara fixas lite i köket så är det klart att flytta in, säger Suvi Gyllecrantz.
Just nu finns det hos Migrationsverket en kö på ungefär 200 barn som väntar på en kommunplacering runt om i landet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!