Journalistlinjen i Kalix tar en paus

Journalistlinjen vid Kalix folkhögskola antar inga nya elever i år.- Vi tar en paus för att göra om utbildningen, säger föreståndaren Lotta Löthberg.Målet uppges vara journalister som är bättre rustade för den nya arbetsmarknaden.

Lotta Löthberg säger att målet med pausen är journalister som är ännu bättre rustade för framtiden.

Lotta Löthberg säger att målet med pausen är journalister som är ännu bättre rustade för framtiden.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2013-04-19 14:04

Journalistlinjen vid Kalix folkhögskola har långa anor och ett gott rykte i branschen.

Lotta Löthberg uppger att det fortfarande finns ett stort söktryck från hela Sverige och att eleverna efter studierna får jobb, även om det inledningsvis handlar om vikariat och projektanställningar.

Hon säger vidare att såväl elever som arbetsgivare "är jättenöjda" med de kunskaper eleverna har med sig efter två år på Kalix folkhögskolas journalistlinje, och att det finns "bra" med sökande till skolstart kommande höst.

Varför startar ni inte årskurs ett till hösten då?
- Vi, alltså Anna Torgnysdotter (lärare) och jag, har i flera år diskuterat att vi måste göra om journalistlinjen ganska mycket. Vi har så smått anpassat den, men vi behöver göra mer, vi behöver ett nytt upplägg. Journalistiken är i grunden den samma, men arbetsmetoderna och publiceringskanalerna är delvis nya. Webben är numera nummer ett på redaktionerna, det påverkar nyhetsvärderingen. Vi måste också utbilda alla för multijournalistiken, säger Lotta Löthberg med tillägget att det arbetet inte har kunnat göras parallellt med det dagliga arbetet på grund av "en väldigt hektisk tillvaro".

"Flaggskeppet"
Med hälften så många elever - bara blivande årskurs två från och med kommande höst - ska tid frigöras för att jobba med förnyelsearbetet.

En satsning på multijournalistiken innebär rimligen att något annat, som i dag har plats i utbildningen, tas bort?
- Naturligtvis. I dag har vi ett upplägg med block av ämnen, exempelvis veckor med bara kriminaljournalistik, det kommer vi inte att fortsätta med. Ämnena kommer i stället att "vävas in" i utbildningen löpande, säger Lotta Löthberg som inte ser risken att journalisterna utbildas för "snutti-fiering" och snabbhet i stället för analys, fördjupning och grävande.

- Tvärtom, vi vill motverka "snuttifieringsjournalistik" och satsa mer på arbetsmetoder och journalistisk grund. Journalistlinjen är skolans "flaggskepp" och det ska den fortsätta att vara. Målet är journalister som är ännu bättre rustade för arbetsmarknaden och med ännu större trygghet kan tacka ja till jobben, säger Lotta Löthberg.

Förändringsarbetet uppges starta kommande sommar och våren 2014 ska antagningarna till påföljande höst ske.


Fotnot:
Begreppet multijournalistik betyder att en journalist har flera uppgifter; skriver, fotograferar och ibland även redigerar, gör film och/eller radio.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om