Journalister lär sig krishantering
När olyckan är framme rycker ambulans- och räddningspersonal ut. Det gör också journalisterna. En ny forskningsrapport visar att journalistkåren saknar och efterlyser kris- och stresshantering. Något som Kalix journalistutbildning tagit till sig .
Kontrollera MAP = medvetande, andning, puls. Ett av omvårdnandselevernas viktigaste budskap till journaliststudenterna. Hanna Andersson visar hur man undersöker andningen och pulsen. Klasskamraten Simon Jönsson agerar medvetslöst offer.
Foto: Susanne Jansson
Hjärt- och lungräddning
I veckan läser de blivande murvlarna krisjournalistik. Med hjälp av tredjeårseleverna vid omvårdnadsprogrammet lär de sig grunderna vid första hjälpen.
Uppdelade i tre grupper cirkulerar de till olika arbetsstationer. Vid en station får de lära sig Heimlisch manöver, det grepp runt bålen som ska tas för att lossa föremål som fastnat i luftvägarna. Den andra handlar om omläggningar och hur man lägger tryckförband .Vid den tredje stationen lär man ut hjärt- och lungräddning.
Journalisteleverna lyssnar uppmärksamt och anteckningsblocken fylls med information. När omvårdnadseleverna visat hur det ska gå till är det dags för journalisteleverna att själva pröva.
- Väldigt bra att kunna. Förr eller senare hamnar man inom jobbet vid en olycka och då är man förberedd, säger Katarina Mosesson.
- Helt enkelt tryggare i sin yrkesroll, säger Ellika Nilsson som liksom Mosesson avslutar sin tvååriga utbildning om en månad.
Förutom första hjälpen ingår bland annat krispsykologi i kursen.
Saknar kunskaper
- Journalister saknar kunskaper om hur man bemöter människor i trauma, både fysisk och psykisk, berättar Lotta Löthberg huvudlärare på journalistlinjen .
Kursen är ny på journalistutbildningen i Kalix, ett år tidigare har de haft en liknande men kortare kurs. Men från och med i år ska journalisterna från Kalix stå bättre rustade i kriser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!