Johannisberg: "Behov av större vård"

Några av ungdomarna som vårdas på Johannisbergs ungdomshem har ett stort vårdbehov. Men i sommar har det varit större än vanligt och det kan förklara upploppen.- Vi har haft en sommar med svårare inskrivna med dubbeldiagnos där det funnits psykiatriskt inriktade problem, säger Claes Samuelsson som har jobbat på hemmet i drygt 19 år.

Johannisbergs ungdomshem har som syfte att minska negativ påverkan från fängelsevård.Foto: Bosse Johansson

Johannisbergs ungdomshem har som syfte att minska negativ påverkan från fängelsevård.Foto: Bosse Johansson

Foto: Bosse Johansson

Kalix2010-08-07 14:22

Många av ungdomarna har ett stort vårdbehov redan långt innan de hamnar på Johannisbergs ungdomshem.
- Många har flyttats omkring på så många som 12-13 institutioner innan de kommer hit. De är inte så enormt lätta att vinna ett förtroende hos, säger Claes Samuelsson som har jobbat där i drygt 19 år.
Bryta mönstret
Ungdomshemmets syfte är att minska en negativ påverkan från fängelsevård och i stället, genom mer personal, ge behandlingar så att mönstret av deras kriminella tänkande och agerande bryts.
- Normalförbrytaren är en pojke som är dömd för personrån, snott pengar eller en mobiltelefon, berättar tillförordnad chef Christer Berglund.

Men det finns även de med tyngre brottsregister. Tidigare har det funnits intagna där som har dömts för mord. Vilka slags brott de nu intagna är dömda för är sekretesskyddad, men Krister Berglund bekräftar att några av ungdomarna nu har haft ett större vårdbehov än vanligt. Det kan vara en bidragande orsak till de senaste tidens upplopp.
- Vi har grova brott här, är allt Krister Berglund vill säga.

Men bakom ungdomarnas brottshandlingar och aggressioner finns ett vårdbehov. Eftersom behandlingen bygger på kognitiv terapi är förtroende en viktig pusselbit för att behandlingen ska lyckas.
- Under sommaren har vi personal som inte byggt upp samma relation med dem. Det är inte så lätt och de gör så gott de kan, säger Krister Berglund som inte har något negativt att säga om personalen.

Men däremot har ungdomarnas ökade vårdbehov fått dem att inse att trots att personalen har utbildning så är den inte tillräcklig.
- Vi som jobbar här har behov att bygga på med mer psykiatrisk kompetens, så vi vet hur vi ska arbeta med dem som har stor problematik.
Förflyttade
Två utav de intagna har blivit förflyttade till andra vårdinstitutioner efter upploppen.
- Vi har fått skilja ut elever som har haft en negativ påverkan och vi måste höja vårt säkerhetsmedvetande, säger Krister Berglund.

Trots att personalen arbetar i ett utsatt läge så ger jobbet även glädje.
- Jag får lön för mödan när jag når en pojke och vinner ett visst förtronde av honom, säger Claes Samuelsson.
Han säger att han under sina år endast har varit med om liknande situationer som han kan räkna på sina fingrar.

Fakta Behandlingarna på Johannisberg

- Behandlingarna på Johannisbergs ungdomshem består av en kriminalitesbehandling. Först görs en undersökning om personen har kriminella tankemönster. I behandlingen därefter finns tre olika graderingar. 
- Andra behandlingar inom ungdomshemmet är ART,
agression replacement training, där syftet är att lära känna igen ilskesignaler, ilskekontrollträning, lära sig sociala färdigheter som att framföra och ta kritik med mera. Det finns också missbruksprogram.
- Några har hamnat där genom att begå brott som de blivit dömda för i någon domstol och istället för fängelse får dem sluten ungdomsvård. De kan även bli intagna genom att socialtjänsten anmäler och förvaltningsrätten dömer de enligt lagen om vård av unga, lvu.
- En del av dem kan bli utskrivna till öppenvård efter åtta veckor om behovet av vård anses vara lindrigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om