Jakt på sopdumpare

Uttjänt elektronik och gamla batterier:En miljöbomb och en god affär för den samvetslöse.Skrotet skickas till länder i Afrika och de forna öststaterna.Häng med när myndigheterna granskar länets transporter i jakt på sopdumpare!

Mikael Hansson, åkare från Skellefteå, i samspråk med polisen vid en kontroll. Allt stod rätt till och Hansson, som inte hade någon last, fick åka vidare norrut.

Mikael Hansson, åkare från Skellefteå, i samspråk med polisen vid en kontroll. Allt stod rätt till och Hansson, som inte hade någon last, fick åka vidare norrut.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-10-08 06:00
Det är sen onsdag eftermiddag när Mattias Lindgren, miljöjurist och kollegan Staffan Åsén, miljöhandläggare, båda vid länsstyrelsen, har stannat på en rastplats längs väg E 10 där Kalix kommun möter Överkalix kommun.
En målad polisbil dyker upp och senare ytterligare tre civila polisbilar, sammanlagt sju polismän är på plats under insatsen.
Det handlar om att spionera efter illegala transporter av miljöfarligt avfall.
- Vi skjuter vilt, minst sagt, men vi måste börja i någon ände, säger Mattias Lindgren och insatsen som tidigare under veckan företagits i Luleå och Haparanda kommuner.
Resultat?
- Vi har inte hittat någon transport av det slag som vi söker. Vi har hittat tung trafik som färdas utan att ha med de tillstånd som de är skyldiga att ha med sig och polisen har hittat exempel på att kör- och vilotiderna inte respekteras, säger Mattias Lindgren.
Så dumpas avfallet
Insatserna är en del i operation Augias, som är gemensamt för hela EU och dess 27 länder.
Syftet är att få stopp på de illegala transporterna av avfall som ska tas om hand och destrueras vid särskilda återvinningsstationer.
De mest avancerade stationerna, som kan ta emot den mest avancerade elektroniken, finns det en handfull av i hela världen.
- Det finns sådana stationer här i Sverige (den nordiska finns i Skelleftehamn), Tyskland, Frankrike, Japan och USA, säger Mattias Lindgren som säger att det är säkerställt att uttjänt gods försvinner på vägen eftersom det mesta faktiskt inte hamnar där.
- Det produceras 40 miljoner ton så kallat "e-waste" i Europa, tio procent av detta återvinns vid stationerna.
En mycket stor andel hamnar i Afrika, Asien och i Baltstaterna, där återvinningssystemet inte är utbyggt som i västvärlden.
- En del insamling sker öppet, som i annonser om önskan om att köpa uttjänta batterier, och en del sker förstås i det dolda.
Drivkraften är att tjäna pengar, det kan kosta tio kronor att skicka avfall med container till Afrika medan det kanske kostar 150 kronor att lämna in samma produkt till destruktion.
...som bidrar till utsugningen
Problemet med att skicka uttjänt elektronik och batterier till Afrika - exempelvis Ghana som är ett stort mottagarland - är att det bidrar till en bokstavligen växande miljökatastrof där.
- Blyet i batteriet kanske tas tillvara, resten sänks i en sjö och bidrar till att förorena vattnet. Samma sak är det med elektronik och kablar som eldas upp, allehanda kemikalier släpps ut. Sammantaget bidrar detta till att vi fortsätter att suga ut Afrika, när vi dumpar vår skit där, säger Mattias Lindgren som tycker att även privatpersoner har ett ansvar att tänka till.
- En gammal dator som du i all välmening skänker, kanske via en insamling, orsakar skada.
De två första timmarna längs E 10 stoppas ett tiotal mindre och större lastbilar.
I en lastbil tillhörande en verkstadsfirma finns verktyg, i en annan tillhörande ett skogsföretag finns diesel.
Insatsen avslutas vid 21.30-tiden på kvällen, utan att några illegala transporter påträffats.
Fotnot: Namnet Augias är hämtat från den grekiska mytologin, symboliken är att rensa upp.
Kung Elis var rik på boskap och i hans stall hade många års dynga hopat sig. Ett av Herakles storverk bestod i att han gjorde rent där genom att leda in två floder. I anslutning till denna myt kallar man något mycket smutsigt, vanvårdat eller försummat för ett augiasstall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om