"Jag får ingen ro"

- Det är ett elände att tvingas flytta fram och tillbaka på det här viset!Det säger Göte Rönnkvist, 74 år, som hamnade i Kalix kommuns äldreomsorg för sex veckor sedan och redan har flyttat fyra gånger.

Göte Rönnkvist behöver lugn och ro och vila för hälsans skull. "Jag har levt i kappsäck och då blir jag förstås orolig" säger han. I bakgrunden syns vännen Sigrid Lundholm. FOTO: Lotta Nilsson

Göte Rönnkvist behöver lugn och ro och vila för hälsans skull. "Jag har levt i kappsäck och då blir jag förstås orolig" säger han. I bakgrunden syns vännen Sigrid Lundholm. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2009-08-22 06:00
Göte Rönnkvist, Töre, drabbades av en stroke för sex veckor sedan.
Flyttlasset gick till korttidsboendet Rosengården och två veckor senare till Näsbygården där han fick bo i två veckor innan han fick plats på Hemgården i Töre där han fick stanna i två veckor innan han - i måndags - fick flytta tillbaka till Näsbygården.
"Så ovärdigt"
- Det är ett elände att tvingas flytta fram och tillbaka på det här viset! Jag lever i kappsäck, jag får ingen lugn och ro och jag får inte den vila jag så väl behöver, säger Göte Rönnkvist.
Göte Rönnkvist påpekar att vården och omsorgen är bra på alla boenden han nu testat.
En konsekvens av att han flyttat så många gånger är dock att han känner sig orolig.
- Jag har själv varit politiskt engagerad, i dåvarande skolstyrelsen och som nämndeman. Jag hade aldrig kunnat tro att det är så här illa med äldreomsorgen. Att äldre behandlas så ovärdigt i vår kommun, säger Göte Rönnkvist som i dag (läs; i går) haft ett anhörigmöte med ansvariga vid äldreomsorgen och fått löfte om att få stanna på Näsbygårdens korttidsenhet fram tills dess att han kan erbjudas en permanent plats på Hemgården där han vill bo.
Privata aktörer?
Vännen Sigrid Lundholm arbetar sedan 28 år tillbaka inom äldreomsorgen i Boden.
Hon har pratat med såväl socialnämndens ordförande Bertil Sundqvist (S) som Socialstyrelsen om det inträffade, och gjort en anmälan till den sistnämnda.
- Jag har aldrig varit med om något liknande! Jag har fått förklaringen att det finns för få särskilda boendeplatser i Kalix kommun och att det uppskattningsvis finns 100 platser för lite fram till år 2019. Situationen måste lösas och om kommunen inte klarar det i egen regi måste de släppa fram privata aktörer, säger Sigrid Lundholm som hänvisar till att Töre har ett äldreboende medan Råneå har tre äldreboenden.
Det splittrar familjer
Frågan är hur kommunerna löser problemet med ett plötsligt ökat behov.
- Vi har aldrig det här problemet - platsbristen - i Boden och det är väl känt att kommunerna måste ha ett litet överskott på platser, säger Sigrid Lundholm.
Är det något du skulle vilja hälsa till de styrande politikerna?
- Ja, det skulle väl vara att de öppnar äldreboendet Dalgården i Töre igen. Jag har bott hela livet i Töre, jag har anhöriga och vänner där... Vi är många som tvingas till boenden på andra platser än där vi bott och det splittrar familjer. Men det är inte lönt att säga något, säger Göte Rönnkvist.
Bertil Sundqvist säger att han inte kan kommentera enskilda ärenden och att han inte är insatt i det aktuella fallet.
Fyra flyttar på sex veckor - är det rimligt?
- Nej det är inte rimligt, säger Bertil Sundqvist som på följdfrågan om kommunen måste ta hjälp av privata aktörer svarar "nej":
- Det här klarar vi lika bra som dem. Vi gör just nu en översyn för att kartlägga var de nya särskilda boendeplatserna ska byggas upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om