Intraprenad är inte billigare
Det finns ingenting som tyder på att en intraprenadlösning i Vitvattnet skulle vara billigare för kommunen, än den nuvarande lösningen att skicka skolbarnen till Gammelgården.Det framgår av båda parternas uträkningar i ärendet.Det hela är närmast ett nollsummespel.
NSD har bett Mikael Eliasson, eldsjäl i övre bygden, att kolla siffrorna för deras del och han intygar att de stämmer.
Små skillnader
Jämförelsen visar bara tillkommande och avgående kostnader vid förändringarna, det är alltså ingen totalbudget.
Hyran; Kalix kommun betalar en hyra på 363 000 kronor för förskolan, övre bygden räknar med en hyra på 330 000 kronor om de får köpa skolan av Kalix kommun för en krona (med förbehållet att kommunen återköper skolan vid behov och att kommunen står för större investeringskostnader).
Personal; Kalix kommun räknar med färre personal när eleverna går in i befintliga klasser i Gammelgården och kostnaden stannar på 570 000 kronor, medan personalkostnaden för övre bygden blir (som hittills) 950 000 kronor.
Skolskjuts; Kalix kommun räknar med (efter att ha fastställt den faktiska kostnaden) att skolskjutsarna kostar 1 295 000 kronor, övre bygdens skolskjutsar stannar på (som hittills) en miljon kronor.
Skolmat; Kalix kommun räknar med att skolmaten för förskolan kostar 250 000 kronor per år (att jämföra med dagens kostnad på 419 000 kronor per år för förskola och skola). Övre bygden har aviserat att de kan minska matkostnaderna med 50 000 kronor, och landar alltså på 369 000 kronor.
Summeringen visar på kostnaden 2 478 000 kronor för förskolan och 2 649 000 kronor för intraprenadlösningen.
Då är inte medräknat att övre bygdens intresseförening räknar med att kunna upphandla skolskjutsarna 250 000 kronor billigare än vad kommunen kunnat, genom ett eget bolag för skolskjutsarna.
Nedläggning utan besparing
Det hela kan alltså närmast beskrivas som ett nollsummespel.
Monica Westman medger att det inte finns någon större besparing i att lägga ner skolan i Vitvattnet:
- Den stora besparingen låg i att lägga ner både förskola och skola men eftersom vi gick föräldrarna till mötes och behöll förskolan så har vi kvar stora kostnader. Det optimala vore att hitta en annan lösning för förskolan, men vi har inte väckt den frågan ännu.
Vad händer om skolan ockuperas, om föräldrarna vägrar att skicka sina barn till Gammelgården?
- Vi har skolplikt och för att driva skola måste man ha tillstånd, det räcker inte med att gå in i skolan och ordna undervisning. Vi kommer att agera, men hur vill jag inte gå in på, säger Monica Westman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!