Miljöinspektören om kontrollerna – där samlas smutsen

Bakterier på skärbrädor och i ismaskiner är inte ovanligt vid inspektioner. Det menar miljöinspektör Ivanka Stenman. ”Är man känslig kan man bli jättesjuk”, säger hon.

"De allra flesta gör verkligen sitt bästa", säger Ivanka Stenman om verksamheterna hon besöker i sitt jobb.

"De allra flesta gör verkligen sitt bästa", säger Ivanka Stenman om verksamheterna hon besöker i sitt jobb.

Foto: Nellie Andersson

Kalix2023-03-13 17:50

Vi rapporterar med jämna mellanrum om brister vid livsmedelskontroller på bland annat olika restauranger runt om i länet. Att en restaurang använde en slagborr vid tillredning av sås är ett sådant fall.

Det är kommunernas miljö- och hälsoskyddsinspektörer som står bakom inspektionerna. Ivanka Stenman har jobbat som miljöinspektör i Kalix kommun i flera år. 

Med sig på inspektionerna har Ivanka Stenman en ATP-mätare som analyserar mängden organiskt material på en yta som topsats. Låga värden innebär att det finns lite "bakteriemat" och att rengöringen fungerar effektivt. Höga värden ökar riskerna för tillväxt och smittspridning.

Det finns vissa ställen som oftare ger höga värden än andra. 

– Skärbrädor till exempel. Det är väldigt vanligt förekommande att de har dem staplade tätt intill varandra innan de torkat, så blir det fukt mellan och då börjar det växa.

Hon har också märkt att det kan vara smuts i ismaskinerna. 

– Mellan isbitarna är det ofta bra resultat, men tar man ett prov på stället ovanför isbitarna där de kommer ut, kan ATP-mätaren ge höga värden. Här finns ofta stillastående vatten vilket ger beläggningar. Det har jag hittat på många ställen.

– Det är där isen glider ut och det är bara en tidsfråga innan den tar med sig något. Är man känslig kan man bli jättesjuk. 

På insidan av vattenmunstycken kan det också finnas grejer.

– Där har det varit ganska mycket höga värden. Det har resulterat i att de flesta börjat rengöra dessa på rutin.

Borrmaskiner i såser verkar onekligen vara ovanligt förekommande, men Ivanka Stenman har varit med om någonting annat otippat vid en inspektion. 

– Där de torkade arbetskläder hängde en rosa stringtrosa. Jag skrev inte det som någon avvikelse men jag tänkte ”hmm”, säger hon och skrattar.

Går du själv ut på restaurang eller blir man arbetsskadad med det här jobbet? 

– Jo, det gör jag, men man blir ju skadad. Det är klart att det kanske är vissa man föredrar framför andra, men det är få. De flesta försöker verkligen. 

Om du är i en ny stad och inte vet hur det ser ut bakom disken, hur tänker du då? 

– Jag går dit där jag tror det är ruljangs på varorna, gärna att det sitter någon och äter. Jag går aldrig in på någon avlägsen bakgata där det inte finns några kunder. Så ska det såklart se lite fräscht ut och inte lukta illa.

Tips från inspektören:

Tips att tänka på i hemmaköket

Byt ut eller koka upp disktrasan med jämna mellanrum.

Lägg trasan i diskhon och häll varmt vatten över den ibland. Det går till exempel att använda vattnet som använts till att koka ägg.

Tänk på att skölja sallad som köps i påse, om den inte redan är sköljd.

Var extra noggrann med hygienen vid tillredning av rå kyckling och skilj rått kycklingkött från annan mat.

Källa: Ivanka Stenman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!