Det finns beslut om konstsnö på Kalix Skidstadion och nu är planerna konkreta:
– Vi har provat köra snö för några dagar sedan, när det var tillräckligt kallt, och grejerna fungerar men boende i Djuptjärn (där Skidstadion finns, reds anm) drabbades av att de tappade vattentryck. Det problemet är åtgärdat nu och så snart det blir tillräckligt kallt ska vi börja tillverka snö, säger Karl-Göran Lindbäck.
”Tillräckligt kallt” för snötillverkning är aningens kallare än ett par minusgrader.
– Om vi försöker tillverka snö när det inte är tillräckligt kallt blir vatten till vatten. Det måste vara åtta, tio minusgrader eller kallare för att det ska fungera. Prognosen är att det ska bli det på tisdag, om den håller så tillverkar vi snö då, säger Karl-Göran Lindbäck.
I skrivande stund snöar det ymnigt i Kalix, vilket förstås skyndar på processen mot skidspår och slalombacke.
Hur långt kan skidspåret bli och när kan det vara klart, förutsatt att prognosen om kyla stämmer?– Spåret kan bli omkring en kilometer med start intill slalombacken och det kan stå klart i slutet av nästa vecka, säger Karl-Göran Lindbäck.
Vattnet till snötillverkningen är samma vatten som går ut i Kalixbornas kranar.
Varför?– Vi har en äldre anläggning. Vi vill investera i en nyare som kan tillverka vatten från tjärnen, det är ett kallare vatten så det blir lättare att tillverka snö. Då behöver vi tillstånd, det behövs för att ta vatten från en tjärn.
För slalombacken gäller som tidigare år att den ska öppna kring jul.
Så småningom blir det även skidspår på isen samt skridskobana och pulkbackar på Strandängarna.
– Skidåkning är en het fråga i Kalix. I september kommer de första frågorna om när vi kan börja göra snö. Det är bara positivt att det är så efterfrågat, säger Karl-Göran Lindbäck.
Efterfrågat är också Rammelbergets, numera släckta, elljusspår.
Vad händer med Rammelbergets elljusspår?– När fritids- och kulturnämnden skulle spara två miljoner kronor var en av åtgärderna att inte ha tänt på Rammelberget och att inte dra skidspår där vintertid. Vi har fyllt på med bark och det går att motionera där när det är ljust ute, men det är allt, säger Karl-Göran Lindbäck.