Anna-Lena Andersson har redogjort för läget för socialnämnden, utifrån uppgifter från i onsdags.
– Vi har inget konstaterat fall, ingen konstaterad smittad, i särskilt boende i Kalix kommun. Men, så har ju inte "peaken" kommit ännu heller, den är förutspådd till mitten av maj, säger Anna-Lena Andersson som efter kontakter med smittskyddsexpert ska ha fått uppgiften att processen med corona kan hålla på längre i Norrbotten med en något lugnare sommar och mer fart till hösten igen.
Bertil Sundqvist (S):
– Hur ser det ut i hemtjänsten?
Anna-Lena Andersson:
– Vi har inga kända fall just nu. Det är väldigt stabilt i våra verksamheter vad gäller smittspridningen.
Anna-Paulina Räisänen (Kxp) undrar skyddet i hemtjänsten ser ut:
– Människor kan smitta utan symtom. Har ni tagit som rutin att alla har munskydd?
Anna-Lena Andersson:
– Nej, vi följer riktlinjerna om vilken skyddsutrustning som ska användas.
Instruktionen enligt riktlinjerna lär vara att alla medarbetare i hemtjänsten ska vara hemma vid tecken på sjukdom, tvätta händerna ofta, ha förkläden och handskar som ska bytas mellan varje brukare och alla ska använda sina arbetskläder.
Vid misstanke om smitta ska också visir med plastfilm användas och under det ett godkänt munskydd.
– Tillgången till skyddsutrustning är i nuläget god, säger Anna-Lena Andersson.
Anna-Paulina Räisänen säger efter sammanträdet att om det finns gott om skyddsutrustning vore det kanske en god idé att använda den i förebyggande syfte.
Det är inflyttningsstopp på särskilda boenden med anledning av coronakrisen.
Det är i stället ett ökat tryck på hemtjänsten.
– Det är ett ökat tryck på hemtjänsten och vi har fler medarbetare som jobbar i hemtjänsten nu. Vi överanställer inom äldreomsorgen nu, vi har 18 medarbetare från fritids- och kulturförvaltningen, vi försöker matcha dem utifrån verksamheternas behov, förutsättningar och intressen, och vi har en bemanningspool. Det kan hända att vi går igenom detta med att ha haft för många anställda, men det är väl i så fall bra, säger Anna-Lena Andersson som beskriver att det finns en oro bland medarbetarna kring corona, smitta och skyddsutrustningen.
– Är man jätteorolig, så att man mår illa när man ska gå till jobbet, så ska man få hjälp och vi vara frikostiga med stöd, säger Anna-Lena Andersson.