Inga löften gavs om nästa järnvägsbygge
I går synade infrastrukturminister Åsa Torstensson hur bygget av Haparandabanan fortskrider.Hon lovade dock inga satsningar på vare sig Norrbottniabanan eller uppe i Pajala.- Just nu är det viktigt att tempot med Haparandabanan hålls uppe, säger ministern som dock inte utesluter de andra satsningarna.
Foto:
- Jag vill på plats se hur bygget fortgår, säger Åsa Torstensson som i den bitande vinterkylan fick beskrivet av Banverkets personal om vad som pågår just här vid Sangisälven.
Hon poängterade hur viktig Haparandabanan är för näringslivet.
- Det blir en hög samhällsekonomisk vinst. Vi får tillbaka tre till fyra gånger per satsad krona. En utredning har visat att endast Göteborgs hamn kan konkurrera.
Ministern passade även på att säga att det är tack vare regeringens närtidssatsning, där en miljard kronor öronmärktes för Haparandabanan, som bygget kan färdigställas så snabbt.
- Om tre och ett halvt år ska det rulla tåg här, säger hon och spänner ögonen.
Tidigare på dagen hade hon suttit i ett par timmar och fått information om annat som finns på önskelistan från politikerna här uppe i norr.
Finsk spårbredd
Ett önskemål är att förbereda Haparandabanan också för finsk spårbredd, vilket bland annat gruvbolaget Northland Resources framfört för att det i framtiden ska vara möjligt att frakta malm till en eventuell djuphamn i Storön utanför Kalix.
- De möjligheterna behöver börja projekteras på redan nu. Det beslutet väntar jag mig som kommunalråd i Kalix, säger Robert Forsberg och fortsätter:
- Då är vi i Sverige också med och tar hand om den malm som bryts här i landet. Men det handlar inte bara om malm utan vi är även med i ett öst-västligt godsflöde.
Ministern hänvisade till den gemensamma infrastrukturutredning som Banverket fått i uppdrag att göra tillsammans med sin finska motsvarighet, när det gäller infrastrukturen här uppe. Den ska vara klar senast i maj 2009.
Landshövding Per-Ola Eriksson säger att det är på Åsa Torstenssons eget initiativ hon är här.
- Var på departementet för några veckor sedan och hon sade då att hon vill komma upp och titta och samtidigt diskutera infrastrukturfrågor.
Konkurrens
Åsa Torstensson passade även på att berömma den norra landsändan som hittills klarat lågkonjunkturen bättre än södra Sverige.
- Jag vill vara på plats där det finns framtidsutsikter och där det blir tillväxt. Samtidigt vill jag kolla att rätt saker görs. Vilket jag tror att det blir nu när mycket av besluten flyttats ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!