Sedan sommaren 2021 har Ponderosa 4H-gård varit utan feriearbetare. Upprinnelsen har sitt ursprung från sommaren 2020.
– Vi hade då en mamma boende här i en husvagn en vecka med sin son för att de väntade på plats på campingen och det råkade sammanfalla med första veckan vi hade feriearbetare. Barnet hade autism och sprang runt med hörselkåpor och ansågs vara farlig. Mamman hade posttraumatiskt stressyndrom och var livrädd för getingar och sprang runt med en flaska och sprayade på alla getingar hon såg, säger Sara Beckman djuransvarig Stråkanäs 4H-klubb innan hon fortsätter:
– Det här råkade våra feriearbetare ut för under sin första dag. Två blev så upprörda att de kontaktade kommunen om det här. De två blev sedan omplacerade till ett annat ställe, där mamman sedan vistades med jämna mellanrum. Men där ansågs hon inte vara farlig.
Vad hände sedan?
– Efter det här har kommunen hävdat att vi har farliga personer på gården och att det här en farlig plats, och kommunen med sitt arbetsgivaransvar kan därför inte placera några ungdomar här, säger Beckman innan hon tillägger:
– Det var två ungdomar som ville byta, de övriga ville inte byta. Socialförvaltningen kan inte bara gå på vad två ungdomar tycker. Man borde faktiskt ha frågat samtliga.
Vad har det betytt för er att ha feriearbetare?
– Det har betytt mycket. Vi har haft stor nytta av dem, det har underlättat vårat jobb, säger Ivar Sandberg konsult i Stråkanäs 4H-klubb. Sara Beckman tillägger:
– När vi inte får ha feriearbetare här så påverkar det verksamheten genom att vi inte kan anordna dagläger och kursverksamhet. De ungdomar som har varit här tidigare har vi utbildat till ungdomsledare, som sedan har fått hålla i fritidsaktiviteter för resten av ungdomarna i kommunen. Men det är svårt nu, att ensam hålla ett läger med tio ungdomar samt göra allt annat som behöver göras på gården.
Från kommunens sida kan man inte lämna några uppgifter kring ärendet.
– Jag kan inte kommentera det här. Det är ett enskilt ärende och en pågående rättslig process, säger Karin Bergdahl områdeschef socialförvaltningen vid Kalix kommun.
Vad för rättslig process?
– Det är den enskilda som har gjort en anmälan till förvaltningsrätten, och då är det en laglighetsprövning i det här ärendet. Mer exakta detaljer än så vet jag inte.