Vi har berättat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har funnit att det har förekommit tvång i omvårdnadssituationer vid Rönngården i Kalix.
Undersköterskan "Sara" har berättat om situationer hon larmade om och PRO samorganisation kräver en oberoende utredning av vad som inträffat.
Kurt-Åke Andersson är undersköterska sedan 40 år tillbaka och ledamot i socialnämnden.
– Det är bra att PRO säger i från, det är deras roll i det här, men vi måste vara ärliga och säga att vi ibland måste vara mjukt fysiskt övertalande och ibland hålla tillbaka vårdtagaren för att få duschningen utförd. Vi provar annat innan dess förstås, som att prova igen vid ett senare tillfälle eller att en anhörig kanske kan vara med, säger Kurt-Åke Andersson.
IVO påpekar att insatser som ges med stöd av socialtjänstlagen bygger på frivillighet och kräver samtycke, varför tvångs- eller begränsningsåtgärder inte är tillåtna och vidare att socialtjänstens verksamhet ska bygga på respekt för människors självbestämmanderätt och integritet.
Socialchefen Anna-Lena Andersson har uttalat om nolltolerans avseende tvång.
– Nolltolerans är inte realistiskt. Det är naturligtvis ingen som ska använda våld men för att tala klarspråk så finns det situationer då vi måste duscha Kalle nu. Det kan vara lägen med sår, infektioner, svamp, då måste vi kanske hålla tillbaka honom för att få uppgiften utförd. Redan där kan det bli tal om att kränka den enskildes vilja, men vad är alternativet? Så ser verkligheten ut, säger Kurt-Åke Andersson som fortsätter:
– Ständig tidspress och ständigt nya människor inom äldreomsorgen har bidragit till att det blivit så här. Att tiden inte finns och att de äldre möter nya ansikten hela tiden underlättar inte.
Katarina Burman (V), ordförande i socialnämnden, säger att hon inte håller med om vårdtagare ska hållas tillbaka:
– Det finns otroligt svåra situationer, men jag tror mer på utbildning och på att jobba i team. I en situation där tvång skulle krävas, ska du som undersköterska gå till din chef eller till MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) för att få hjälp. Tidspress finns i vissa fall, vi försöker ändra på det. Jag tänker att vi kanske skulle utbilda team som får specialistkunskaper kring just de här svårigheterna, det är en fråga att diskutera i nämnden.