Sanna Jonsson, Vårdförbundet, Benny Rönnqvist, Vision och Sirpa Marjeta, Kommunal - samtliga huvudskyddsombud - samt representanter för Fysioterapeuterna och Sveriges arbetsterapeuter står bakom skrivelsen till kommunen.
De skriver att relationerna med politiker i nämnden är ansträngda, att det är allvarligt då de är ytterst ansvariga för arbetsmiljön och att detta - utan lösning - diskuterats på skyddskommittéer.
Ur brevet:
"Under de senaste två åren har samtalsklimatet på socialnämndens sammanträden i Kalix kommun innehållit flera fall av personangrepp, spekulationer om upplevda missförhållanden i verksamheten och i vissa fall personliga påhopp från politiker i socialnämnden mot arbetstagare inom förvaltningen. Misstro från politiker mot medarbetarna uttrycks frekvent, även ner på individnivå, och har kulminerat i grovt nedlåtande uttalanden från nämndsdeltagare om tjänstepersoner, skyddsombud och den rådande skyddsorganisationen. Spekulerande uttalanden som ”vad vill de egentligen”, ”klart att detta problem förekommer överallt”, ”vad säger hen egentligen till sin personal” och så vidare har förts flertalet gånger av olika individer i nämnden. Även andra situationer där politiken kommer i kontakt med verksamheten har lett till att arbetstagare blivit utsatta för kränkningar i form oskälig kritik, ogrundade påhopp och utfrågningar, det rör sig om dialogmöten, anhörigträffar och liknande. Situationen har nu lett till att flera arbetstagare upplever ett obehag inför att föredra inför nämnden, då de riskerar att utsättas för kränkande särbehandling."
Huvudskyddsombuden beskriver att situationen skapar risker för arbetstagarnas sociala arbetsmiljö och hälsa i form av ökad stress och oro som orsakar symtom som huvudvärk, magont och sömnsvårigheter.
De åberopar 6 kapitlet paragraf 6a enligt arbetsmiljölagen och begär skyndsamma åtgärder från arbetsgivaren:
En extern utredning om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön mellan nämnden och verksamheten även avseende rollfördelning mellan politik och verksamhet, åtgärder utifrån utredningens resultat, att skyddsombuden är med i processen, att en arbetsgrupp tillsätts för att ta fram gemensam syn på samtalsklimat, värdegrund och medmänsklig respekt samt utbildning för folkvalda politiker.