Hus vid kyrkan vållar protester

Stiftelsen Kalixbostäder vill bygga två höga hyreshus vid kyrkan, intill Kalix älv.
– Vi protesterar, så höga hus stör den medeltida miljön kring kyrkan, säger Irene Utterström, (S), ordförande i kyrkorådet.
En stor del av Kalix tätorts grönområden försvinner om planerna blir verklighet.

Ett bildmontage där de nya bostadshusen är i vitt, till skillnad från i tidigare illustrationer då husen varit röda, vyn är från brofästet E4.
Här syns byggenas placering i förhållande till prästgården och Kalix kyrka (till höger i bild).
Illustration: MAF Arkitektkontor 2012, bilden finns med i samrådshandligen.

Ett bildmontage där de nya bostadshusen är i vitt, till skillnad från i tidigare illustrationer då husen varit röda, vyn är från brofästet E4. Här syns byggenas placering i förhållande till prästgården och Kalix kyrka (till höger i bild). Illustration: MAF Arkitektkontor 2012, bilden finns med i samrådshandligen.

Foto: Illustration MAF Arkitektkontor 2012

KALIX2013-08-28 13:55

NSD har berättat om stiftelsen Kalixbostäders (Kalix kommun är huvudman) byggplaner:

Det handlar om två nya hyreshus om sju våningar vardera, varav två suterrängvåningar, i kvarteret Prästen samt tillbyggnad av två våningar på ett befintligt hus i kvarteret Krubban.

Detaljplan och samrådshandling är utställda och syftet är att pröva de planmässiga förutsättningarna för att förverkliga planerna.

Fastighetsägarna

Bland fastighetsägarna i området – Kungsviksgatan och Kyrkogatan – finns stiftelsen Kalixbostäder själva som äger 5 av 23 fastigheter, Kalix kommun äger 3, Kalix Industrihotell AB (kommunägt bolag) äger 1 och Nederkalix församling äger 2.

Övriga 12 ägs av privata fastighetsbolag och, framför allt, privatpersoner.

Gata blir infartsväg

”För att om möjligt bevara den stadsstruktur som Olof Hallman ämnade för Kalix med sin byggnadsplan från 1906, har sträckningen av Kyrkogatan genom planområdet bevarats. Funktionen har dock ändrats från lokalgata till att bli en infartsväg till parkeringen, men genom planbestämmelse kan allmänheten nyttja området till fots” skriver planarkitekt Mats Sandqvist och samhällsplanerare Petra Widetun, båda MAF Arkitektkontor AB, i samrådshandlingen.

Grönområden byggs bort

Planerna anses vara förenliga med miljöbalken – trots att Kalix älv är av riksintresse ur naturvårdssynpunkt – på grund av att marken redan delvis är bebyggd och ligger inom tätorten.

Det anses vara god resurshushållning att förtäta Kalix – även om det har sitt pris:

”Däremot gör den föreslagna exploateringen och förtätningen av området att en stor del av Kalix tätorts grönområden byggs bort, vilket strider mot översiktsplanen” står det i samrådshandlingen.

Församlingsgården högst

Irene Utterström säger att kyrkorådet protesterar mot byggplanerna i dess nuvarande form.

Utgångspunkten är att församlingsgården ska vara den högst punkten.

Det har de också formulerat i en skrivelse till Kalix kommun.

– De får bygga i området, men de planerade husen är för höga, vi tycker att de ska få bygga två våningar lägre än de nu planerade sju våningarna, säger Irene Utterström.

”Tar för sig”

”Planförslaget brister i den respekt för miljön vid kyrkan och älven som bör prägla all planering för området. Den föreslagna bebyggelsen är för storskalig och ”tar för sig” av stadsmiljön längs Kyrkogatan, av Kungsviksplan och av landskapsbilden mot älven” skriver Anders Gustafsson, kyrkoherde, på uppdrag av kyrkorådet i skrivelsen till Kalix kommun.

Förskjutet?

Anders Öqvist är planingenjör vid Kalix kommun och han säger att först ut är samrådsmöte med berörda fastighetsägare och i nästa skede ska politiken besluta om något i förslaget ska ändras.

Tidsplanen?

– I oktober ska detaljplanen antas, men det blir förmodligen förskjutet, säger Anders Öqvist som tror att byggstart är flera år bort i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om