Hund dog efter att ha lämnats i bil

En hund dog efter att ha lämnats kvar i en bil i fem timmar. Hunden togs till Djursjukhuset i Gammelstad där veterinären beslutade att avliva hunden. Ägaren är nu anmäld till Länsstyrelsen.

VARMT I BILEN. Hunden på bilden har ingenting med texten att göra.

VARMT I BILEN. Hunden på bilden har ingenting med texten att göra.

Foto: BERTIL ERICSON

Kalix2014-08-13 10:00

Enligt anmälan, som kom in under måndagen, ska djurägaren ha glömt bort hunden i bilen från klockan 07:00 på morgonen ända fram till lunchen klockan 12:00. Hunden ska till en början ha varit mycket medtagen och sattes på dropp av distriktsveterinärerna i Kalix, men skickades på eftermiddagen till Djursjukhuset i Gammelstad på grund av ett kraftigt nedsatt allmäntillstånd. Enligt veterinären verkade hunden vara blind utan pupillreflex och ska ha "småtjutit". På djursjukhuset tog veterinären beslutet att avliva hunden av djurskyddsskäl och det dåliga skick som hunden var i.

Enligt Länsstyrelsen kan händelsen falla under djurplågeri och fallet kommer att utredas.

– Vi ska utreda vad som hänt men har inte hunnit göra det ännu. Hur vi exakt gör i ärendet vet vi inte ännu men någonting blir det av det. Om det går till åtal kan det vara brott mott djurskyddslagen och djurplågeri finns ju med i brottsbalken, säger Peter Johansson, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Svenska Kennelklubben påminner varje sommar hundägare om att inte lämna kvar sin hund i bilen som snabbt förvandlas till en dödsfälla. Hundar blir lätt överhettade och svettas inte på samma sätt som människor och de uppmanar hundägare att lämna hunden hemma om resan går till ett ställe där hundar inte är välkomna.

Så här varmt blir det i bilen:

Tid på dagen Temp. ute Väder Temp. i bilen

08.30 + 14 °C skugga + 19 °C

09.30 + 18 °C skugga + 38 °C

10.30 + 20 °C blandat + 47 °C

11.10 + 20 °C sol + 57 °C

12.00 + 23 °C sol + 62 °C

13.30 + 22 °C sol + 85 °C

Källa: Svenska Kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om