Drygt 2 300 Kalixbor beräknas vara hörselskadade och drygt 150 Kalixbor beräknas vara synskadade, enligt föreningsföreträdarna.
Av de hörselskadade uppges knappt 1 200 människor ha hörapparat, synpunkten är att betydligt fler borde ha hörapparat.
Kalix kommun hade till för några år sedan en hörsel- och syninstruktör, för hjälp och stöd, på halvtid.
Föreningsföreträdarna kräver att tjänsten kommer tillbaka och behovet bedöms vara en heltidstjänst.
De påtalar att det också måste fungera i de särskilda boendena och i hemtjänsten, förslagsvis via kontaktpersoner som stöttar brukare med hörsel- och synproblem, samt att samarbetet med anhöriga och sjukhusets hörcentral utvecklas.
Bosse Johansson, HRF (Hörselskadades riksförbund), berättar att han brukade besöka och ringa en kompis i ett särskilt boende för äldre i Kalix och han upptäckte alltmer hur de "pratade förbi varandra".
Det visade sig att kompisen hade tappat en hörapparat och att den varit borta en längre tid.
Problem uppstår också bland dem som bor hemma eftersom hörapparaterna kräver rengöring och underhåll som kan vara "pillrigt" och inte genomförbart för den som exempelvis också har nedsatt syn.
– Det handlar om livskvalitet. Att inte höra vad som sägs kan leda till socialt utanförskap och isolering och i grunden är det också en demokratifråga eftersom den som ser och hör dåligt har svårare att tillgodogöra sig olika budskap. Det är också känt att nedsatt hörsel ökar risken för demens, säger Bosse Johansson.
I dag får många hjälp med hörapparaten av kommunens Fixare, många får hjälp av anhöriga, ytterligare många får ingen hjälp.
Anna Kallin, SRF (Synskadades riksförbund) Norrbotten, berättar att synskadade är beroende av bland annat kontraster, uppmärkning och belysning.
– Det kan också handla om hjälp att hitta till olika platser i närområdet. Människor i eget boende blir också isolerade om de inte hittar någonstans och därför inte kan göra någonting. Synskadade vill vara självständiga men då måste de här sakerna fungera, säger Anna Kallin.
Lagen om tillgänglighet anger att verksamheter ska vara anpassade så att de är tillgängliga för funktionshindrade.
Ronnie Nordqvist säger att Funktionsrätt har gjort en tillgänglighetsgranskning i kommunen, han säger "det finns mycket att göra".
Föreningarna bakom skrivelsen till kommunen, med kravet om instruktör, är PRO, SKPF, SPF, HRF och SRF Norrbotten.