Tatiana Fakhimi är apotekschef Kalix, där östrogenplåsten, precis som i övriga landet, har varit slut i flera månader.
– Den sista förpackningen sålde vi till en kvinna från Luleå som kom ända hit för att köpa den, eftersom det var slut hemma där hon bodde och hon var jätteglad. Men nu har vi inte heller kvar några förpackningar, säger hon.
Hur reagerar kunderna?
– Negativt självklart. De har behov av läkemedlen och det är viktigt att de har tillgång till det och fortsätter sin behandling.
Att avbryta sin behandling innebär att man får tillbaka vallningar och andra problem förorsakade av klimakteriet.
Hon berättar att de försöker hjälpa kunderna att söka efter läkemedel som är slut hos dem på andra apotek och är det slut överallt uppmana de dem att kontakta sin läkare så att de kan hitta alternativa behandlingar.
När det gäller östrogenläkemedel har även gel och spray varit slut, så det har inte varit så enkelt att byta till något annat, konstaterar hon.
Hon upplever att det ofta är läkemedel som tar slut och det enda hon kan göra är att uppmana kunderna att kontakta sin läkare. Men också att läkarna håller koll på Fass på vilka läkemedel som är långtidsrestnoterade, så att de minimerar stressen för patienterna innan de skickar dem till apoteket.
Det är något oklart när plåstren kan börja säljas igen. Tills dess finns bland annat tabletter att tillgå.
Just är över 700 olika läkemedelsförpackningar restnoterade, vilket motsvarar 4–4,5 procent av det totala antalet, berättar Johan Andersson, enhetschef, Läkemedelsverket.
– I mer än nio av tio fall finns tydliga alternativ. Det kan vara en annan styrka, förpackningsstorlek, flytande istället för piller eller en annan tillverkare.
Men, understryker han, det betyder inte att det är okomplicerat.
– Tvärtom, det skapar jättemycket problem. Dels för patienten som, förutom att drabbas av oro och risk att inte få den läkemedelsbehandling som avsetts, kanske måste gå tillbaka till läkaren och få ett annat recept. Dels för sjukvården som måste hitta nya läkemedel och skriva nya recept. Det tar en massa tid och kostar en massa pengar för samhället.
I enstaka fall finns ingen riktigt bra ersättning och då är det ännu värre.
– Exempelvis epilepsimediciner kan vara livsfarliga att vara utan och är inte utbytbara på samma sätt som andra läkemedelsgrupper.
Har blivit vanligare att läkemedel är slut?
– Ser vi längre tillbaka så är det här inget nytt fenomen, men ja, vi har sett en ökning sedan ungefär förra sommaren. Det hänger troligtvis ihop med situationen idag med ökad oro i omvärlden, ogynnsamma växelkurser, inflation, höga elpriser och osäker energitillgång.
Medan livsmedelspriserna ökar kraftigt, har läkemedelstillverkarna inte möjlighet att täcka sina kostnadsökningar, eftersom de inte får höja priset på läkemedel hur som helst.
– Vi kommer säkert att ha en utmaning med detta är under ganska lång tid i hela Europa och världen.
Ser du något samband med avregleringen av apoteken?
– Inte för antalet restnoteringar, däremot hade apoteken bättre koll på tillgången tidigare när det var monopol.
Det finns fler apotek idag men alla har inte allting i lager, så kunderna måste ibland besöka flera apotek innan de hittar vad de behöver.
Han påminner dock om möjligheten även för privatpersoner att kontrollera lagerstatus på Fass hemsida.