Hon var först att larma om it-attacken

"Nu är det kört, det var min första tanke, jag blev riktigt orolig" säger Anette Wernersson, 59, som allra först larmade om it-kraschen vid Kalix kommun.

"Då förstod jag att någonting riktigt allvarligt har hänt. "Nu är det kört", det var min första tanke, jag blev riktigt orolig. Anette Wernersson apropå att hon fick höra att inte heller andra enheter kom in i systemen den aktuella natten.

"Då förstod jag att någonting riktigt allvarligt har hänt. "Nu är det kört", det var min första tanke, jag blev riktigt orolig. Anette Wernersson apropå att hon fick höra att inte heller andra enheter kom in i systemen den aktuella natten.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-12-20 13:56

Anette Wernersson arbetar sedan drygt två år tillbaka inom hemtjänstens nattpatrull, Kalix kommun.

Hon har dessförinnan arbetat inom omsorgen vid Malmuddsgården (vård- och omsorgsboende) i Luleå sedan 2001, och under tiden där jobbat extra vid Kristallgården (särskild boende) i Kalix.

Hon jobbade natten mot den gångna torsdagen då it-kraschen vid Kalix kommun upptäcktes.

– Det var jag som larmade om kraschen, säger Anette Wernersson.

Vad hände?

– En kollega som slutade klockan tre på natten meddelade att datorn inte fungerade och att hon därför lämnade en skriven lapp med information till dem som skulle jobba dagen, så att de skulle veta vad som hänt under hennes pass. Det var just då inga allvarliga saker, ingenting kollegorna genast måste veta, utan sådant som kan vänta. Jag tänkte att jag kollar datorn, det kanske är någonting som jag kan fixa själv, men jag kom inte heller in i systemet, säger Anette Wernersson som då ringde runt till andra enheter inom äldreomsorgen och fick veta att inte heller de kom in i systemen.

– Då förstod jag att någonting riktigt allvarligt har hänt. "Nu är det kört", det var min första tanke, jag blev riktigt orolig. Jag vet att den här sortens kriminalitet finns och att vi kan vänta oss att se mer av den i framtiden, och just därför måste det till insatser från staten för att göra systemen mer säkra. Regeringen måste hantera frågan, hur kan man hindra, begränsa och lösa sådana här situationer? Det digitala samhället måste bli mer säkert.

Anette Wernersson berättar att hon, när det stod klart att it-kraschen handlade om någonting större, ringde områdeschefen Marianne Strömbäck som i sin tur ringde enhetscheferna. Hon skickade också SMS till enhetscheferna Maria Norén och Ellinor Söderlund, med önskan om att de skulle höra av sig när de såg hennes meddelande.

– Nu i efterhand tänker jag att allt kring it-kraschen, som visade sig vara en ransomeware-attack, samordnades otroligt snabbt. Kanske begränsade det ändå skadan eftersom all datoranvändning genast stoppades? Marianne fick snabbt ut informationen till enhetscheferna. Socialchefen och andra chefer nåddes snabbt. Tommy Nilsson (kommunalråd, S) och Maria Henriksson (kommundirektör) agerade genast. Vår enhetschef Maria Norén har följt allt noga och besökt oss under kvällarna för att höra hur det går, säger Anette Wernersson.

Nu är det penna och papper som gäller för Anette Wernersson, hennes kollegor och alla andra vid Kalix kommun.

I nattpatrullen har de dels fasta insatser, dels åker de ut på larm.

– Vi vet vilka fasta brukare vi ska till och vilka insatser de ska ha och vid larm får vi informationen. Jag har jobbat så länge att jag har jobbat med penna och papper i Luleå, nu jobbar vi så igen och allt sparas på papper. Det går, men det är förstås sämre. Det behövs mer teknik inom de kvinnodominerade yrkena, det behöver fortsatt ske en utveckling där. Datoriseringen har ändå inneburit brukarsäkerhet eftersom vi aldrig med hänsyn till sekretessen kan lämna papper framme, de ska låsas in.

Anette Wernersson är fritidspolitiker, hon är ledamot (S) i kommunfullmäktige och socialnämnden samt ersättare i socialnämndens arbetsutskott.

– Det är fruktansvärt med en attack som drabbar tredje man, att attackera välfärden där de sjuka, sköra och svaga finns... Det finns inte ord för hur illa det är, säger Anette Wernersson.

Bakgrund

Det var natten mot torsdag den 16 december som Anette Wernersson larmade om It-kraschen som ganska snart visade sig vara en ramsomeware-attack som slog ut Kalix kommuns it-system.

Ransomware - utpressningsprogram eller gisslanvirus - är en typ av skadlig programvara som kan ta datafiler som "gisslan" och för att häva låsningen krävs ofta lösensumma.

Kennet Björnfot, stabschef it vid Kalix kommun, säger att ett 30-tal personer jobbar aktivt för att lösa it-problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!