Det pågår ett stort förändringsarbete inom socialförvaltningen i Kalix och mycket handlar om äldreomsorgen.
En idé handlar om att rekrytera ungdomar som går i högstadiet till äldreomsorgen.
Det uppges vara prövat i några kommuner i södra Sverige, med positivt resultat.
Tidningen Kommunalarbetaren har skrivit om saken, bland annat med exemplet att ett tiotal högstadieungdomar jobbar extra i äldreomsorgen i Höganäs.
De kan och får inte heller göra samma uppgifter som den ordinarie personalen.
– Vi behöver ta vara på alla goda idéer och den här, ungdomar som jobbar extra i äldreomsorgen, kan vara en av dem. Ungdomarna får söka sig till att prova på jobbet, kanske två, tre timmar per arbetspass, och under den tiden kan de ge extra guldkant till de äldre. Det kan handla om att sitta och prata, läsa, pyssla eller någonting annat, säger Inga-Lis Samuelsson som tillägger att det bland enhetschefer i Kalix kommun finns intresse för att prova.
– Jag hoppas att vi ska kunna prova på det här med start i höst. Vi måste våga prova nytt, det värsta som kan hända är att vi får backa.
Inga-Lis Samuelsson säger att hon ser flera möjligheter med ungdomsmodellen.
Dels guldkanten för de äldre, dels fördel i framtida rekryteringar.
– Många har kanske en bild av att hemtjänsten är kaos och elände, med tanke på personalbristen. På det här sättet kan fler, innan de gör sina gymnasieval, upptäcka hur fantastiskt det är att jobba inom äldreomsorgen. Vi kan inspirera fler ungdomar att välja det här, eller andra vårdyrken, säger Inga-Lis Samuelsson.
Anna-Lena Andersson, socialchef, säger att en mängd åtgärder finns i förändringsarbetet som pågår.
– Det handlar om allt från att en person som ska jobba specifikt med rekryteringar anställts till att åtta servicepersonal inom hemtjänsten anställts för att de vårdutbildade ska få ägna sig åt vårduppgifter.
Här finns också arbetet med den nya ledningsmodellen då man ska gå från minutstyrning till att i stället jobba i små mer självstyrande grupper i hemtjänsten och det faktum att alla som lämnar gymnasiets vård- och omsorgsprogram med godkända betyg erbjuds tillsvidareanställning.
– Det pågår många små och större saker, säger Anna-Lena Andersson.