Högar med kadaver

KALIX. En medelålders man och hans hustru är misstänkta för djurplågeri och felaktig hantering av kadaver.Vid inspektion på gården hittades 14 döda och 21 utmärglade får. - Det är bland det värsta jag sett, säger Kerstin Tuhkanen, miljöinspektör på Kalix kommun.

Alla fåren var kraftigt avmagrade, med vass rygg och tydliga revben. Att klappa dem var som att spela på en trumma. FOTO: BOSSE JOHANSSON FOTO: Kalix kommun

Alla fåren var kraftigt avmagrade, med vass rygg och tydliga revben. Att klappa dem var som att spela på en trumma. FOTO: BOSSE JOHANSSON FOTO: Kalix kommun

Foto: Kalix kommun

Kalix2008-05-30 06:00
Den 13 maj gjorde Tuhkanen och en kollega en oanmäld inspektion på gården. Då ingen tycktes vara hemma fick de nöja sig med att inspektera fårhagen.
Bara ett levande får syntes till men bakom en lada låg två fårkroppar, och bakom en annan lada en hög med ett okänt antal kadaver.
Med poliseskort
Dagen därpå återvände inspektörerna till gården, nu i sällskap med två poliser och en distriktsveterinär. Tillsammans med fårfarmaren hittade de sammanlagt 14 döda får: elva i de båda dumpningshögarna, två i hagen och ett i en bäck.
De tre sistnämnda kadavren sade sig fårfarmaren vara ovetande om. I den större högen hittades även två fårfoster.
Mannen medgav att han dumpat fårkropparna under en fyramånadersperiod med början vid jultid.
Risk för smitta
Rovdjur hade kalasat på kadavren och i samband med inspektionen observerades en räv på väg mot högarna. Veterinären bedömde att fårkadavren var en sanitär olägenhet och att risken för smittspridning var uppenbar.
Vid inspektionen hittades 21 levande får i hagen. Veterinärens besiktning visade att samtliga var kraftigt avmagrade och inte klippta på länge. Dessutom hade många förvuxna klövar.
Det fanns varken kraftfoder eller nytt gräs i hagen. Fåren hade bara dött fjolårsgräs att beta och enda vattnet fanns i bäcken. För utmärglade djur var det dock förenat med livsfara att dricka då det lutar brant mot bäcken.
Gården vanskött
"Min bedömning är att fårens bristande tillgång på föda och vatten har utsatt dem för ett onödigt lidande av allvarlig karaktär. Det faktum att djurägaren inte begärt ut en veterinär till gården, trots att många får dött för honom, anser jag visar på en underlåtenhet att värna om fårens välbefinnande", skriver distriktsveterinär Anders Johansson.
Han fann också att gården gav ett vanskött intryck: "Byggnaderna var i dåligt skick och skrot fanns utspritt såväl på gården som i hagen, vilket medförde risk för att djur kunde skada sig."
Som en trumma
I förra veckan anmäldes fårfarmaren och hans hustru till åklagarkammaren i Luleå. De är misstänkta för vanvård enligt djurskyddslagen, alternativt djurplågeri enligt brottsbalken, samt för brott mot EG:s förordning om hantering av djurkadaver.
Vid inspektionen beslutades att fåren omedelbart skulle bort från gården, vilket ordnades av polisen.
- När vi tog på fåren vid inspektionen lät det som en trumma, hud mot ett skelett. Nu finns fåren hos en bra person och mår redan mycket bättre, säger miljönspektör Kerstin Tuhkanen.
Måste avlivas
En utmärglad tacka som knappt kunde äta eller stå på benen måste dock avlivas andra dagen.
Hur många får som funnits på den vanskötta gården, och vem som äger dem, är fortfarande oklart. Fårfarmaren uppger att hans hustru äger fåren som alla varit omärkta. Han har också sagt att det rör sig om ett 30-tal får, vilket tyder på att han inte haft full kontroll på antalet.
Kalix kommun har därför bett åklagarkammaren undersöka om det finns fler får, döda eller levande, på fastigheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om