Historisk stridsvagn har blivit modell i Sangis

En rysk stridsvagn med propeller finns nu modellerad i Sangis. "Det här är stort", säger militärhistoriker Lars Gyllenhaal.

Sovjetisk amfibiestridsvagn typ T-37A i skalenlig storlek finns nu i Sangis. Mikael Lind, Jarmo Kaarala och Lars Gyllenhaal är nöjda med modellen.

Sovjetisk amfibiestridsvagn typ T-37A i skalenlig storlek finns nu i Sangis. Mikael Lind, Jarmo Kaarala och Lars Gyllenhaal är nöjda med modellen.

Foto: Linda Danhall

Kalix2020-07-20 14:36

Träfigurer förgyller färden längst E4:an genom Sangis. Där finns allt från ufot ET, Super Mario, Snobben, Jack Sparrow till militärflygplan, bilar och stridsvagnar. Allt får lekas med. Nu finns en ny historisk attraktion, en sovjetisk amfibiestridsvagn typ T-37A i skalenlig storlek. Militärhistorikern och författaren Lars Gyllenhaal kläckte idén.

– Den ser ut som originalet, både propellern och banden ser bra ut. Helt sjukt, vad bra den blev, säger Lars Gyllenhaal när han får se modellen.

Unikt för stridsvagnen är dess propeller och roder.

– Den kan ta sig över vattendrag och älvar snabbt. Den har däremot tunn pansar vilket innebär att den är lätt att förstöra.

Han berättar att modellen massproducerades i över 2 500 exemplar i Sovjet, vilket kan jämföras med att Sverige som mest har ett par hundra stridvagnar i tjänst. Den slutade användas under andra världskriget.

När Lars Gyllenhaal hörde att den aktuella stridsvagnen hade varit i Haparanda under andra världskriget trodde han inte på uppgiften.

– Jag letade en halv dag på Järnvägsmuseet innan jag fann bilden som bevisar att det är sant. Tyskarna tog den till Haparanda. Bilderna är de första bevisen för att tyskarna fraktade pansar genom Sverige. Tidigare har jag inte trott på sådana uppgifter.

Hur rimmar frakten med den svenska neutraliteten?

– Det rimmar dåligt med neutraliteten. Jag har inte funnit ett enda dokument om tyska transporter av stridsvagnar genom Sverige, men bilderna från Haparanda är bevis för att sådant förekom.

Nu finns alltså en kopia av den historiska händelsen i Sangis.

Sangisbon Mikael Lind driver Militära överskott som i år firar 25 år. Drömmen är att skapa ett stort piratskepp.  

– Det kostar flera hundra tusen att göra, men det är en dröm. Många vuxna blir som barn på nytt här, säger Mikael Lind.  

Nu skapas Asterix och Obelix - med hjälp av en motorsåg.

– Jag jobbade med att timra stugor, sågade till lite figurer för att det var roligt och så fortsatte det, säger Jarmo Kaarala.

Duon har skapat stridsvagnen tillsammans.

– Det går att gå in i den. Vi är glada att vi gjorde den, säger Lind.  

Lars Gyllenhaal har stött på pensionerade stridvagnar i länet, en som används att dra älgar med och nyligen identifierade han ett pansarvrak utanför Tärnaby, brittisk och av samma typ som transporterades genom Haparanda vid samma tillfälle som den sovjetiska stridsvagnen.

– Ett lite märkligt sammanträffande, säger Gyllenhaal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!