HemvÀrnets jÀtteövning i Norrbotten

Just nu övar HemvĂ€rnet i omrĂ„det kring Bondersbyn. "Det bĂ€sta med HemvĂ€rnet Ă€r den speciella gemenskapen vi har i det vi kallar den gröna familjen" sĂ€ger Johanna Öman, kokgruppchef, som hoppas att fler ska söka sig till verksamheten.

Jonas Engström, Erik Hallberg och Johanna Öman kockar.

Jonas Engström, Erik Hallberg och Johanna Öman kockar.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2023-06-02 16:07

Övningen Ă€r en del i Northern Forest som omfattar omkring 6 500 deltagare frĂ„n Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA.

Anna Grunditz, 34, Àr hundförare. Det Àr hennes andra Är, och den tredje övningen, sedan hon blev fÀrdigutbildad.

– Via Kalix Brukshundklubb trĂ€ffade jag andra som var hundförare i HemvĂ€rnet, de tyckte att jag absolut skulle testa med min hund. Jag tyckte att det lĂ€t roligt och pĂ„ den vĂ€gen Ă€r det, sĂ€ger hon som tillĂ€gger att det var rolig hundtrĂ€ning som lockade henne till HemvĂ€rnet men att stödet till det civila samhĂ€llet samt oron i vĂ€rlden Ă€r viktiga anledningar att vara med.

Hunden Svipp, en Australian Shepard som Àr sju Är, Àr genast med pÄ noterna nÀr det vankas trÀning.

Åsa Sternelöv Ă€r hundbefĂ€l i kompaniet, det 111:e, hon betonar att alla funktioner Ă€r viktiga för att allt ska fungera.

– Vi ska kunna kommunicera via radio, vi mĂ„ste ha underhĂ„ll, drivmedel, soldater som skyddar oss, flyget som finns inom bataljonen, mc-ordonnansen, sjukvĂ„rdarna och vi mĂ„ste ha mat för att fungera över tid, sĂ€ger hon som varit med i HemvĂ€rnet sedan 2008, först som hundförare och senare som hundbefĂ€l.

– Dels sĂ„ gör vi samhĂ€llsnytta, dels sĂ„ har vi en bra fritidssysselsĂ€ttning med god kamratanda.

Anna Grunditz och hunden Svipp.
Anna Grunditz och hunden Svipp.

Johanna Öman Ă€r kokgruppchef. Hon berĂ€ttar att de lagar frukost, lunch, middag och kvĂ€llsmĂ„l. Hon har varit med i HemvĂ€rnet i 23 Ă„r, hon gick med som 18-Ă„ring, och hon har kockat i alla Ă„r.

Hon önskar att fler ska vilja bli fÀltkockar i HemvÀrnet.

– Jag lockades av att göra nĂ„gonting annorlunda, jag ville ha en utmaning. Som fĂ€ltkock Ă€r du alltid i skarpt lĂ€ge, verksamheten ska alltid fungera. Det Ă€r stunder nĂ€r det Ă€r riktigt brĂ„ttom och stunder nĂ€r det Ă€r lite lugnare. Jag Ă€r ingen passionerad kock, jag Ă€r bra pĂ„ tekniska saker, logistik och annat, och bĂ€st blir det om varje grupp har individer med olika egenskaper, sĂ€ger Johanna Öman.

Jonas Engström och Erik Hallberg Àr fÀltkockar och de lagar nu cowboygryta som bestÄr av viltkött, flÀsk och grönsaker.

De har i grunden ett stort matintresse, via HemvÀrnet fÄr de utbildning och de lÀr av varandra.

– Det Ă€r underbart att fĂ„ lĂ€ra sig laga mat frĂ„n olika delar av Sverige, sĂ€ger Jonas Engström.

– Det kĂ€nns bra att bidra, att ge energi till förbanden Ă€r viktigt, sĂ€ger Erik Hallberg.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!