Norrbottens Media har berättat att Kalix kommun har den strängaste hållningen, jämfört med alla andra kommuner i länet, avseende att lämna ut kommunala ärenden.
Vid Kalix kommun betraktas ärenden som arbetsmaterial fram till slutgiltigt beslut.
Håkan Nyman (S) fritidspolitiker och tidigare ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är en av kritikerna och han säger att allmänhetens synpunkter ingår i arbetet.
Bernt Sturk, tidigare (S) kommunalråd och ansvarig för näringslivsfrågor, uttrycker samma åsikt:
– Det finns självfallet ett stort värde i att människor kan diskutera frågor innan de beslutas.
Kalix kommun har backat på en punkt.
När det är kommunfullmäktiges sammanträde ska alla åhörare ha tillgång till handlingarna.
– Vi har tagit till oss av kritiken och ändrat oss på den punkten, säger Susanne Andersson, (S), kommunfullmäktiges ordförande, som poängterar att hon svarar för kommunfullmäktige.
Alla övriga ärenden betraktas fortsatt som arbetsmaterial fram till slutligt beslut.
Tommy Nilsson, (S) kommunalråd, säger att det finns två sidor av större öppenhet:
– Å ena sidan ska vi politiker ha så bra underlag som möjligt, å andra sidan finns det en fara med att människor informerar sig via delar av ett protokoll och därför inte får en helhetsbild.
Valet är om ett år.
Hur ska människor kunna bilda sig en uppfattning om vad ni tyckt och gjort, när de inte kan följa det som händer innan saker redan är avgjorda?– Vi jobbar med medborgardialoger och vi måste bli mycket bättre på dem, och vi ska inte glömma värdet av de politiska partierna och deras medlemmar, säger Tommy Nilsson.
Linda Frohm säger att problemet med Kalix kommuns restriktiva hållning är att människor inte kan följa vad som händer under beredningstiden. Hon förespråkar att ärenden slutar vara arbetsmaterial när de passerat ett utskott, där åtminstone delar av oppositionen också fått ta del av dem.
Luleå kommun är en av flera kommuner som har den ordningen.
"I förlängningen försvagar det demokratin att människor inte har möjlighet att ta del av ärenden under själva processen" säger Linda Frohm som ska ta upp frågan om öppenheten med kommunalrådet och i nästa steg på gruppledarmöte.
– Vi förespråkar, så långt det är möjligt, transparens. Det behöver finns en samsyn, så att det här inte är någonting som ändras beroende på vilka partier som styr kommunen.