Med hjälp av en grävmaskin försedd med så kallad hammare hackas betongen sönder bit för bit och rasar ner på en pråm som ligger i älven under bron.
– Vi börjar med att hacka upp en sex meter stor öppning mitt på bron, säger platschefen Lennart Nilsson, NCC, som leder rivningsarbetet.
År 1957 stod den gamla 284 meter långa E 4-bron över Kalixälven klar. Nu kommer den 5 000 ton tunga bron att smulas sönder till decimeterstora betongbitar för att bli vägfyllnad i andra vägbyggen i länet. Bron rivs i "omvänd byggordning" och de brostöd som går ner i vattnet ska rivas ner till bottenplattorna som finns kvar från tidigare broar. Dessa når några meter över älvbotten.
Djupet i älven varierar från två till sex meter, enligt Lennart Nilsson. Nu hänger betongen och armeringsjärn från bron som ett större spindelnät ner mot älven.
– Det är inte så ovanligt med brorivningar, och är inte så dramatiskt som det kan verka för gemene man, säger Lennart Nilsson.
Men han medger att lite mer kritiska moment i det något svåra rivningsarbetet kan uppstå. Hela rivningen av bron beräknas vara klart sent i höst.
Nu finns bara en lastpråm på plats under bron, men fler pråmar ska rekvireras. En del av rivningsbetongen faller utanför pråmen, men det är ingen katastrof då det redan fyllts 6 000 ton "grus" runt brostöden för nya bron. Den bron är tagen i trafik i våras och klarar nu laster på 74 ton; jämfört med 56 ton på bron som nu rivs.
Lennart Nilsson hoppas och räknar inte med att något broras ska inträffa under arbetet, men känner till att den allra första bron på 1920-talet rasade utan några personskador som följd.
Gamla Kalixbron har i samband med rivningen utsatts för närmare forskning om broars livslängd, kapacitet och säkerhet; även av internationellt intresse. I Sverige finns cirka 800 broar av samma typ; bland annat av forskarintresse lär delar av bron testas vid MCE-labbet på Luleå tekniska universitet. I Sverige finns cirka 30 000 broar.