Årets jobb- och utbildningsmässa bjöd på många utställare, dels olika arbetsgivare och men också utbildningsalternativ. Lokalen var stundtals fylld till brädden, luften värmdes upp av nyfikna ungdomar och stämningen var på topp.
De unga minglade runt i lokalen för få en inblick i vilka arbeten det finns i kommunen och vad man kan utbilda sig till.
Utbildningsförvaltningen vid Kalix kommun var på plats och ville informera om att det finns möjligheter att löpande söka timvikariat.
– Vi behöver många vikarier, behovet är stort, säger Emma Floodh, verksamhetsutvecklare vid Kalix Kommun.
Emma Floodh tipsar om att det finns möjlighet att kombinera studier och arbete, kommunen har skapat tjänster för den som vill studera till lärare i fritidshem.
Vid Polismyndighetens bord var det fullt ös.
– Enormt bra uppslutning, säger Jennie Lundgren, som för första gången representerar polismyndigheten här.
Företrädare för Kangasmaa fastighetsservice gjorde sin första jobb- och utbildningsmässa.
Simon Olsson, arbetsledare och projektledare, representerade företaget och han berättade att han fått in några cv. Han passade på att slå ett slag för att det är viktigt att arbetsgivare tar emot lärlingar, då det är ett generationsskifte på gång.
– Vi arbetsgivare måste våga ta in lärlingar, det är viktigt. Ingen, ja nästan ingen som kommer ny ut i arbete, är fullärd, säger han.
Linus Johansson gör sista lärlingstiden som snickare hos Kangasmaa och han håller med Simon Olsson.
– Det är mycket man bara lär sig i arbete, säger han.
Tommy Nilsson för företaget Skyborn som arbetar för att få etablera havsbaserad vindkraft, är på mässan för att visa upp möjligheterna.
– Jag vill visa att det finns möjligheter att arbeta med annat i kommunen, att det kan bli nya arbetstillfällen, säger han.
Skyborn hoppas vara i gång med vindkraften från 2029 och då sysselsätta ett hundratal anställda.
Jana Teschke, 17, går andra året på Naturbruksgymnasiet, inriktning natur och turism. Hon var också på mässan inför gymnasievalet. Hon säger att det mesta verkar intressant, men så klart finns det några saker som känns lite extra lockande.
– Det bästa med mässor är det sociala, att få prata med människor och få en inblick, säger Jana Teschke.
Hannes Fredriksson, 18, går ekonomiprogrammet vid Furuhedsskolan. Han har precis kommit in i lokalen och har väl egentligen inga större förväntningar, sommarjobbet har han redan klart.
– Jag brukar jobba med farsan på sommaren, så jag letar inte sommarjobb, säger Hannes Fredriksson.