Regeringens "Äldreomsorgslyft" innebär att Socialstyrelsen får i uppdrag att under år 2020 betala ut 462 miljoner kronor i statsbidrag till kommuner som tar del av satsningen, som planeras fortsätta även 2021.
Pengarna ska möjliggöra att anställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre, ska kunna utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.
Alla som deltar i satsningen ska erbjudas en fast anställning på heltid och bedömningen är att den ska ge 10 000 heltidstjänster i hela landet.
För Kalix kommuns del handlar det om 995 808 kronor som avser 22 utbildningsplatser för vårdbiträden och/eller undersköterskor.
– Det här är en jättebra satsning och vi ser fram emot fler sådana, just mot gruppen undersköterskor. Vi vet utifrån hur det ser ut just nu att fler och fler äldre vill bo kvar hemma så länge de kan, och inte minst då är det oerhört viktigt att det finns välutbildad personal som kan ta hand om dem i hemmen, säger Katarina Burman (V), ordförande i socialnämnden.
Hur är tillgången till undersköterskor i Kalix?
– Vi, kommunen, klarar oss relativt bra än så länge. Undersköterska är ändå ett bristyrke och det kommer att bli tydligare, vi har stora pensionsavgångar att vänta de kommande åren, säger Anna-Lena Andersson, socialchef Kalix kommun.
Finns det tillsvidareanställningar eller är det vikariat i långa tider för nya medarbetare?
– Vi ger tillsvidareanställningar så snart vi kan, det är i vårt intresse också, säger Anna-Lena Andersson.