Hans liv - en lång resa

Kalix2011-05-23 06:00

Han är född och uppvuxen i Kongo Kinshasas huvudstad Kinshasa men lämnade hemlandet som 17-åring för studier i Bryssel, Belgien. Kvar i Afrika i dag är hans mamma och fyra syskon. Tre syskon bor i Frankrike och ett i Stockholm. Fadern har gått bort.

- Min pappa arbetade i sin brors tryckeri. Mamma var hemmafru, säger han.

Blev Råneåbo
I Bryssel utbildade han sig till bilmekaniker och han lärde sig franska språket. Inte minst träffade han Susanne Riström från Råneå som var au pair i samma stad. De blev ett par och 1987 följde han med henne hem. Sedan dess är han Råneåbo.

- Bryssel är ju en storstad med mycket folk. Råneå är ett litet samhälle. Det var lite svårt i början, men man vänjer sig och träffar vänner, säger han.

När han ska berätta om vad han har ägnat sig åt under sin tid i Sverige så börjar han med att skrattande konstatera:

- Det har varit en lång resa.

Diskare och städare
Han gick ABFs kurs i svenska för invandrare i Luleå. Sedan jobbade han som diskare och städare på SAS-hotellet i tre-fyra år innan han gick en svetskurs på AMU-center i Kalix. Efter det följde jobb på Hotell Nordkalotten i omkring fyra år innan han blev anställd i Råneå bageri som hans frus familj drev till nyligen. När bageriet upphörde utbildade Nganga Mvuanda sig till busschaufför.

- Jag tänkte att "nu vill jag bli någonting" och lyckades komma in på Yrkesakademien på Porsön i Luleå. Där gick jag i 14-15 veckor och praktiserade sedan hos Nordlunds Buss i Råneå. När Luleå lokaltrafik, LLT, sökte chaufförer så fick jag komma på intervju och blev anställd.

Snälla kollegor
Efter en tre veckor lång introduktion var det dags för Nganga Mvuanda att klara sig på egen hand. Att ratta bussen var inga som helst problem, däremot var det från början en aning nervöst med biljetthanteringen.

- Det var i november förra året jag började köra själv. Jag var lite orolig för hur jag skulle hinna ta betalt och ladda busskort utan att bli försenad. Man måste ju hålla tidtabellen. Det gick bra i alla fall.

- Jag har snälla kollegor som hjälper mig om det är något som jag inte förstår, säger han.

Positiv nyfikenhet
Nganga Mvuanda har hela tiden nära till ett härligt skratt när han berättar.

- Mina passagerare har varit positivt nyfikna på mig. Många ser ut att tänka "Vem är det där?". Några har frågat också. Jag har inte mött några negativa reaktioner.

Han visar sitt arbetsschema. Han har dag- och kvällsskift. Dagen då vi träffas börjar han 15.41 och slutar 22.55. Han ska först köra linje 4 till Porsön och Sundet och sedan linje 9 till Lerbäcken.

- Under tiden i bageriet lärde jag mig stiga upp tidigt men det är skönt att börja senare och få sova lite längre också, säger han.

Förutom chaufförsjobbet så anlitas Nganga Mvuanda som tolk åt fransktalande invandrare av Invandrarservice i Luleå.

- Jag tycker om människor och att ge service åt dem. I båda jobben får jag göra det. Då mår jag bra, säger han.

Tillhör Pingstkyrkan
Han är också deltidsbrandman i Råneå räddningstjänst.

På fritiden ägnar han sig åt kyrkan.

- Jag är kristen och tillhör Pingstkyrkan i Råneå, och jag sjunger och spelar trummor i kören. Vi reser runt med kören en del och det är väldigt roligt.

- Jag tycker också om att träna. Vi har faktiskt ett gym i Råneå.

Nganga Mvuanda och hans fru Susanne Mvuanda Riström, sjuksköterska, har två döttrar - Marielle, 20, som studerar kultur på Umeå universitet och Josefin, 15, som går i årskurs nio på Råneåskolan.

Känner sig hemma
Han känner sig hemma i Sverige. Kongo Kinshasa förblir också hemland. Han är en blandning av afrikansk och svensk kultur.

- Det var lite svårt med vinterns kyla och mörker från början. Och det var svårt att sova när det var sommar och ljust dygnet runt, säger han.

Han kan sakna det spontana umgänget som finns mellan människor i Afrika och han uppskattar butiken i Södra hamnen i Luleå som säljer livsmedel från jordens olika hörn, bland annat ingredienser till afrikanska rätter.

Samtidigt lever han svenskt och trivs med det.

När vi under intervjun äter en liten chokladkaka med björnbär säger han:

- Jag plockar lingon, blåbär och också hjortron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om