19 mars 1922 gick starten för det allra första Vasaloppet. 12 februari 2022 ordnas Jubileumsvasan som följer dåtidens hästvägar, men annars är lika lång som det moderna Vasaloppet.
Hanna Johnselius är 47 år och kommer ursprungligen från byn Bodan utanför Lövånger. Hon jobbar som präst i Kalix och har tidigare åkt fyra "vanliga" Vasalopp. Hon har alltid gillat skidåkning, men när hon flyttade till Kalix och barnen började åka i Kalix skidklubb tog det fart på allvar. När hon hade fått syn på annonsen om Jubileumsvasan på Facebook kunde hon inte släppa tanken på det.
– Jag är väldigt intresserad av historia och brukar ordna historiska vandringar i Kalix kyrka. Här skulle jag få en chans att kombinera mina två stora intressen: historia och skidåkning.
Samtidigt undrade hon om hon var tillräckligt vältränad för att klara loppet på ett par gamla tunga träskidor.
Efter viss vånda bestämde hon sig för att anmäla sig.
– Det gäller ju att komma i mål i tid före mörkrets inbrott, men förhoppningsvis hinner jag, annars får de väl stoppa mig, säger hon och skrattar.
Av de 548 ansökningarna som kom in antogs 139 – lika många som 1922 – och nu har hon blivit något av ett affischnamn för jubileumsloppet med sin bild på en helsida i Vasaloppets jubileumstidning. Startnumret hon har fått är nummer 91.
De som åker ska använda tidsenlig utrustning och tidsenliga kläder. Hon lyckades skaffa det hon behövde hos en lokal antikhandlare. Skidorna är tunga och 2,45 meter långa och spänns fast med läderremmar i hennes farfars gamla näbbkängor som hon fått låna.
Att rusta och valla skidorna visade sig vara en hel vetenskap.
Hon har först slipat dem och gjort dem trärena. Sedan har hon behandlat dem med en blandning av linolja, terpentin och tjära som gör att de står emot vätan och snön. Receptet kommer också från hennes farfar.
Istället för att vara limmade i lager som moderna skidor, är träskidorna tillverkade i ett enda trästycke. Det innebär att spetsen vill räta ut sig med åren. Hon tittade på ett Youtubeklipp för att ta reda på hur man gör böjer skidspetsar och ställde dem i kokhett vatten i två timmar, för att sedan sätta fast böjningsjärn på dem i två veckor.
– Det var en vild chansning för det är tydligen inte alltid det lyckas, men jag hade tur.
Och så ska de även vallas tidsenligt.
– Jag droppar på tjära och så värmer jag med en hårtork, tar en trasa och masserar in den, innan jag torkar bort överflödig tjära och låter dem torka.
Hon är fascinerad över hur bra det går att åka på tjärvalla.
Ibland tränar hon med Kalix skidklubb, där även hennes döttrar är aktiva. När hon ger sig ut i spåren på sina träskidor väcker hon en del uppmärksamhet.
Det är lite knöligt med balansen, eftersom näbbkängorna inte sitter fast som pjäxor på moderna skidor, men hon har vant sig.
Det är klassisk åkstil som gäller.
– På tävlingen kommer det inte vara spårat utan bara packad snö. Men det är åtminstone fem män och två kvinnor med i jubileumsloppet som tidigare har vunnit Vasaloppet. Så jag tänker att de får åka först och spåra. Det är min taktik, säger hon leende.
Sedan i augusti vikarierar hon som kyrkoherde i Kalix, vilket är ett krävande jobb.
– Men det går bra, jag ser till att ta mig tid med träningen. Det är härligt att ha det här intresset vid sidan av jobbet, säger Hanna Johnselius.