Hanna: "Hållbart är naturligt på ön"

Hållbarhet är i fokus för Hanna Engström, 45, och Patrik Engström, 53, som tillsammans driver företaget Malören Lodge.

"Någonstans längs vägen har vårt miljöintresse stärkts, säger Hanna Engström, här med maken Patrik Engström på Malören.

"Någonstans längs vägen har vårt miljöintresse stärkts, säger Hanna Engström, här med maken Patrik Engström på Malören.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-05-29 10:00

Naturreservatet Malören är en ö i Bottenvikens yttersta skärgård, tre mil ut i havet från Kalix.

Makarna Hanna och Patrik Engström driver Malören Lodge sedan sommaren 2018.

– Vi fick idén om Malören Lodge när vi var i stugan på ön. Gäster kom till ön med egen båt och många efterfrågade att kunna bo där. Vi tittade på Lotsstugan, det var synd att den stod tom, och så fick vi vår idé, säger Hanna Engström.

Ström är förstås ingen självklarhet på Malören.

– Vi behöver ström i Lotsstugan och det var ganska självklart att välja solceller. Det är klart att det är ett mer kostsamt val, en tredjedel av vår omsättning då gick till solcellerna men vi betalar av investeringen i slutändan och med solcellerna klarar vi vårt behov. Vi har gasol till ugnen och pellets för uppvärmningen. Det hade känts så fel att ha dieselelverk här. Någonstans längs vägen har vårt miljöintresse stärkts, säger Hanna Engström som tillägger att det är en naturlig utveckling då många naturintresserade besöker ön.

– Många botaniker besöker ön. Allt eftersom har jag fått mer kunskaper om växter och fåglar, intressen som stämmer väl in i hållbarhetstänket, och numera faller det sig naturligt att även gäster tar med en soppåse och plockar skräp längs stranden.

Hanna Engström säger att "hållbart är naturligt på ön".

– Aktiviteterna här är också sådana; paddla kajak runt ön, vandra runt ön, titta på sevärdheter, växter och fåglar, njuta av lugnet.

Förbränningstoaletter, vedbastu och – för allt fler – maten nämns som exempel på hållbara val.

– Andelen gäster som efterfrågar vegetarisk mat ökar, det är kul för oss att lära nya saker. 

Transporterna till ön förändras den här säsongen, de har satsat på en annan båt, en stridsbåt 90.

– Båten heter "Pure Orange", en hyllning till Kalix löjrom. Det är ingen miljömässig skillnad på båtarna, men vi kan nu ta ut fler gäster samtidigt, tolv i stället för åtta, och fler efter pandemin eftersom vi har större avstånd nu. Det blir totalt färre båtturer.

Makarna har skött det mesta på ön, men nu jobbar en snickare där, fyrvaktarbostaden byggs om för "hyr-hela-huset-koncept".

– Det är mycket med att sköta allt från marknadsföring och bokföring till att vara städare och båtchaufför själva hela tiden. I år ska vi ha sju anställda i olika perioder, även våra tre barn ska jobba på ön. Bra arbetsliv är också hållbarhet, säger Hanna Engström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!