Kalix kommun har beslutat att hemtjänstens brukare ska använda e-handel, digitala inköp via nätet, och brukarna informeras om förändringen i ett brev.
Marianne Strömbäck, områdeschef äldreomsorgen, säger att hemtjänsten övergår till att handla dagligvaror digitalt (via webbutik) från de lokala butiker som erbjuder den servicen och anledningen uppges vara att personalen behövs i det vårdnära arbetet.
Omställningen uppges ska ske stegvis för dem som bor i centrala Kalix, med start sommaren 2022.
Det är i nuläget bara Coop som erbjuder e-handel i Kalix.
– De brukare som inte omfattas nu i första steget har än så länge möjlighet att hemtjänsten utför inköpen på Ica eller Willys, om fakturering sker till brukaren. Det är viktigt att understryka att personalen i minsta möjliga utsträckning ska hantera privata medel, säger Marianne Strömbäck.
– Om Ica och Willys framledes inför möjligheten till e-handel så kommer även de, eller annan butik, vara ett alternativ. Vi ska inte ha personal som handlar, personalen måste vara i vårdnära arbete, säger Marianne Strömbäck.
Rickard Wikström driver sedan fyra månader tillbaka Ica hjärtat i centrala Kalix, han är mycket kritisk till kommunens hantering.
Han fick mail från kommunen med frågan om de har e-handel den 20 april i år, han fick kännedom om att e-handeln genomförs inom kort via en kund.
– Detta skapar ju ett slags monopol. Vi har cirka 20 hemtjänstkunder i veckan, de handlar med bankkort och kod, och jag räknar med ett tapp i försäljning på 600 000 till 700 000 kronor per år, vilket medför att vi i värsta fall måste avskeda två personer. Beslutet om e-handeln kom som en blixt från klar himmel, det här var ingenting vi kunde förbereda oss på. Jag kan inte göra investeringen i e-handel nu, den handlar om en miljon kronor. Jag har full förståelse för att kommunen vill ha säkerhet kring inköpen och därför inte handla med brukarnas bankkort och kod, men vi kan fakturera, säger Rickard Wikström.
Krister Öystilä, Willys i Kalix, säger att han inte hört talas om den aktuella e-handeln, de har inte e-handel.
– Det är alltid tråkigt när beslut ställer huvuddelen av butikerna ute. Vi har ganska många kunder som har hemtjänst som handlar hos oss, fem till tio personer varje morgon, 90 procent av dem har bankkort och kod. De utgör en viktig del naturligtvis, även om jag inte på rak arm kan säga hur mycket pengar det handlar om, säger Krister Öystilä.
Norr Media har sökt Tommy Eskelinen, Ica i Näsbyn, tyvärr utan att lyckas nå honom.
Makarna Ivar och Gunn Persson har hemtjänstens hjälp med inköpen. De är kritiska dels till att de bara fått ett papper med informationen om förändringen, dels till att de framledes inte längre själva får välja var de vill handla utan tvingas byta butik.
– Det har inte förekommit någon kontakt med oss som det här beror, det är helt och hållet beslutat över våra huvuden, säger Ivar Persson.
Makarna brukar lämna inköpslista, bankkort och kod till hemtjänstens personal.
– Det har fungerat bra. Ingen skugga över dem som har varit hos oss, de gör sitt jobb och de gör det väldigt bra. Det är i ledningen det brister när man gör så här, säger Gunn Persson.