Arto Koivumaa har under många år jobbat som räddningschef i Kalix. På 1990-talet gick han grundutbildning till att bli restvärdeledare och det är någonting han fortsatt med även efter att han gick i pension för drygt ett år sedan.
– Det är ett otroligt roligt uppdrag, man tycker att man gör så stor nytta när man hjälper någon.
Det har under december och början av januari brunnit på flera platser i länet. Arto Koivumaa är en av i dagsläget tre aktiva restvärdeledare i Norrbotten som hjälpt drabbade med bland annat boende och en första kontakt med försäkringsbolagen.
– Uppdraget är att minska de ekonomiska och materiella skadorna, säger han och berättar att det kan handla om allt från bränder till vattenskador eller trafikolyckor med godstransport.
– Det som är oerhört viktigt förutom bara ekonomi och material är den sociala biten.
Han menar att det handlar om att ta hand om personer som blivit drabbade.
– De ska kunna återgå till sina normala liv så fort som möjligt, det är också syftet med vårt jobb.
Restvärdeledarna är anställda av Brandskyddsföreningens restvärdesräddning men jobbar på uppdrag av bland annat försäkringsbolag, myndigheter och företag som Brandskyddsföreningen tecknat avtal med. Restvärdesräddningen kopplas in i samband med räddningstjänst via SOS alarm.
I lördags kväll larmades Arto Koivumaa till brand i ett flerfamiljshus i Kalix. När räddningstjänsten gjort det akuta arbetet kunde han steppa in för att hjälpa de som drabbats och hade frågor.
Generellt beskriver han personerna han möter i uppdraget som tacksamma.
– De är jättetacksamma för den hjälp de får. Jag upplever att man gör enormt stor nytta, framför allt när det gäller omhändertagandet av den skadelidande och att de känner att de fått den hjälp de behöver.
När det kommer till branden i flerfamiljshuset handlade det för restvärdeledaren om att få en övergripande lägesbild över vad som hänt, hur många hyresgäster som var drabbade och om de hade någonstans att bo.
– Det gick snabbt att konstatera att det inte gick att bo i någon av lägenheterna i trapphuset, säger han.
Boende löste sig snabbt för alla drabbade i det aktuella fallet. Restvärdeledaren tog också kontakt med försäkringsbolagen som sedan i sin tur kontaktade de drabbade.
Men trots det omfattande uppdraget upplever Arto Koivumaa att det är relativt få privatpersoner som känner till restvärdeledarnas roller eller att de ens finns.
– Företag, kommuner, myndigheter och lite större fastighetsbolag vet vilka vi är men brinner det hos dig och jag ringer mitt i natten har du ingen aning om vem jag är. Ibland får man förklara på alla möjliga sätt varför jag ringer.
Han tar ett exempel.
– Det var en villabrand och jag ringer fastighetsägaren. Det brann för fullt och han var så klart i chock. Jag försöker förklara vem jag är och varför jag ringer och får höra ”nej, jag vill inte köpa någon försäkring”.
Arto Koivumaa berättar att han förklarade att han inte säljer försäkringar och gång på annan försökte förklara varför han ringde.
– Till slut förstod han.
Trots att Arto Koivumaa gått i pension har han inga planer med att avsäga sig uppdraget som restvärdeledare i första taget.
– Jag brukar skoja och säga har man hållit på inom räddningstjänsten i 40 år så är det roligt att komma ut och lukta lite brandrök då och då. Jag kommer nog fortsätta så länge jag orkar och uppdragsgivarna vill ha kvar mig.