Grön flagg i förskolan i Pålänge

Förskolan i Pålänge arbetar hållbart - kika in du också för att se hur!

Experiment med kiwi.  Från vänster Alfred Lundbäck, Anna-Leena Resin, Bo Wiklund Ljung, Josefina Johansson, Kerstin Wiklund Ljung och Ellen Wallin.

Experiment med kiwi. Från vänster Alfred Lundbäck, Anna-Leena Resin, Bo Wiklund Ljung, Josefina Johansson, Kerstin Wiklund Ljung och Ellen Wallin.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2020-09-20 13:45

Grön flagg är ett program för hållbar utveckling - ett miljöcertifikat som riktar sig till pedagogisk verksamhet.

Förskolan i Pålänge är inne på andra året med hållbarhetscertifieringen. 

Första året var fokus på skräp/avfall, livsstil och hälsa samt kemikalier och giftfri miljö. 

I år är ämnena stad och samhälle, djur och natur samt skräp och avfall (som alltid är med).

– Förskolans profil är kultur, hälsa och miljö och den här certifieringen förstärker dem, säger Josefina Johansson, en av fyra pedagoger i verksamheten, som fortsätter:

– Vi ser att vår undervisning gett "ringar på vattnet", vi ser att barnen lärt sig mycket och vi vet att de berättar om det hemma.

I arbetet har ingått allt från att barnen fått prova på att tillverka eget rengöringsmedel till undersökningar som visar vad som händer med bröd om vi struntar i att tvätta händerna och kanske petar oss i örat innan vi tar i den - och mycket annat.

Förskolan har plastbantat och leksaker som köps in är i trä och de har sytt tygpåsar som de har med när de handlar mat.

– Vi återbrukar så mycket vi kan, vi tillverkar i den mån det går saker vi behöver, säger Josefina Johansson.

Förskolan har tittat på och pratat om skräp i naturen, lärt om kostcirkeln och vilka livsmedel som är bra och odlat en massa själva.

– Vi har odlat paprika, vitlök och gräslök och sedan använde vi grönsakerna i maten, det var gott, säger Ellen Wallin.

All mat som serveras i förskolan är lagad från grunden, här finns en egen kock.

– Råvarorna är närproducerade, vi plockar bär och köper lokalt om vi inte kan plocka det vi behöver, säger Jenny Lundbäck, pedagog.

– Förutom att maten så klart är mycket godare så är den hälsosam och alla delar i kostcirkeln är med, säger Anna-Leena Resin, pedagog.

Som en del i att minska matsvinnet är det restaurang i förskolan på fredagar, då äter de upp maten som har blivit över under veckan.

I fönstret står plantor och växer, det är kiwi som gruppen planterat från frön.

Det var pillrigt att ta vara på kiwifrön enas barnen, lösningen blev att skära kiwin i skivor och plantera dem.

En kiwiodlare behöver tålamod, för det lär ha dröjt en månad innan plantan syntes.

– Det är ett experiment. Vi vet inte om det går att odla kiwi, vi vet inte vad det blir av våra plantor, men det är spännande, säger Anna-Leena Resin.

Förskolan i Pålänge har 14 barn i förskolan och 13 barn i fritidsverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!