Gränsjägarna kan ta det med ro

Skotten ekar mellan tallarna, ett flygplan lyfter och vid vägkanten står soldater redo att möta och förgöra fienden. Som tur är det inget riktigt krig, utan hemvärnets gränsbataljon från Östra Norrbotten, som övar i skogarna på Lombens skjutfält.

På övningen deltar också yrkesofficerare, Helena Carlsson, skytt på stridsfordon 90, är en av dem.

På övningen deltar också yrkesofficerare, Helena Carlsson, skytt på stridsfordon 90, är en av dem.

Foto:

KALIX2013-08-16 19:50

Bataljonen består av mannar och kvinnor, från Överkalix, Övertorneå, Haparanda, Pajala och Kalix. Under fyra dygn ska 350 personer ur bataljonen öva både till lands, vatten och i luften. Men sammanlagt är upp emot 500 personer engagerade för att hela apparaten ska fungera. Från staben leds övningen. Här ser ett 40-tal personer till att allt flyter på övningsområdet. Logistiken med lastbilar, och bandvagnar ska fungera, kommunikationer skötas utan störning, flyggruppen ledas och i hjärtat, ledningscentralen som vet vad som händer just nu.

Fienden lurar

När NSD guidas genom övningsområdet stoppas bilen och en kvinnlig soldat vill veta vem som sitter i bilen och titta på id-kort innan grönt ljus för inkörning ges. Det kan ju vara fienden, som ska infiltrera . En bit bort pågår den väpnade striden, med skarpladdade vapen och skottsalvorna hörs hela tiden.

– Det är inte så att vi övar väpnad strid för att det finns något närliggande hot mot Sverige, men det är alltid viktigast att öva det svåraste, säger Mikael Nordmark, chef för Lapplandsjägargruppen.

Inne på området pågår verksamhet för fullt. I sjukvårdstältet finns läkaren Timo Erikoinen, sjuksköterskan Jenny Andersson och fyra sjukvårdare redo att ta hand om de fiktiva skadorna samt de eventuella faktiska skador som kan ske.

– Just nu har vi inga patienter men vi har haft fiktiva arm- och benbrott nu på förmiddagen. Vi hoppas det blir riktigt smarriga fall här framöver, säger Erikoinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om