Grannarna klagar: "Vem vill bo intill en skrottipp?"

Kalix kommun har agerat mot en ovårdad tomt och ger nu – efter nästan fem år – upp. "Vi står med bakbundna händer" säger Rose-Marie Henriksson, S, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, som efterlyser en lagändring som ger kommunen större rättigheter att agera i sådana här fall.

Kalix kommuns bilder från den aktuella fastigheten.

Kalix kommuns bilder från den aktuella fastigheten.

Foto: Kalix kommun

Kalix2023-03-09 06:00

Det handlar om en fastighet i en by i Kalix kommun, beskrivningen är att samhällsbyggnadsförvaltningen med start i oktober 2018 har fått in ett antal klagomål om olägenheter där.

De handlade om ett ovårdat intryck med gamla bilar som skulle kunna läcka olja eller andra kemikalier på marken och om fordon som var placerade på gång- och cykelväg.

Upprepade kontakter med fastighetsägaren ledde inte till åtgärder och det slutade med att denne förelades vite på sammanlagt 10 000 kronor.

Hösten 2022 fick kommunen bekräftat att vitesföreläggandet inte var möjligt att driva vidare då ägaren saknar pengar att betala med.

Kronofogden meddelade också att utmätning av fastigheten inte är aktuell då den bedöms sakna utmätningsvärde.

Kalix kommun bekostade att ta bort fordonen från gång- och cykelvägen, i övrigt ingenting.

Samhällsbyggnadsnämnden har beslutat att det i dagsläget inte är möjligt att driva ärendet vidare och avstår därför från ytterligare åtgärder och beslutar att avsluta ärendet.

Monica Säfström, miljöchef vid Kalix kommun, säger att det i dessa situationer finns två vägar att gå, antingen att lägga ned eller att använda skattebetalarnas pengar för att städa upp de ovårdade tomterna.

– De här situationerna uppstår inte ofta, två eller tre tidigare tillfällen som jag minns det.

Samhällsbyggnadsnämnden har inga sådana pengar och det finns inte heller statliga pengar för saken.

Monica Säfström beskriver vidare att problemet är ganska konstant i antal.

– Vi ser problemet med riktigt ovårdade tomter exempelvis i centrala Kalix, i delar av Töre, i Morjärv och i Karlsborg. Morjärvs ullspinneri är ett exempel där vi har svårt att komma vidare. Ägaren bor utomlands och vi når hen inte, då kan hen inte delges och då kan vi inte få till ett beslut med vite som vinner laga kraft, säger Monica Säfström.

Rose-Marie Henriksson säger att de diskuterar problemet med ovårdade tomter i partiet.

– Det här är jättesvårt. Vi har inga resurser att avhjälpa problemet i sådana här fall där ägaren saknar medel, vi står med bakbundna händer. Vi kan inte göra arbetet med skattepengar, och det finns också begränsningar i hur vi får gå in på enskildas fastigheter. Jag vet att vi åtminstone i ett fall har gjort uppstädning, när det funnits risk för skadedjursinvasion, men det blev ju då på skattebetalarnas bekostnad.

Vad ska ni göra?

– Vi behöver ta upp frågan på högre nivå. Det behövs en lagändring som ger kommuner större rättigheter att agera på privata fastigheter när så behövs. Det behövs också statliga medel för det arbetet.

Hur stort är det här problemet?

– Jag vet att förvaltningen har en lång lista över ovårdade tomter utifrån de klagomål som de fått in. Problemet finns i någon utsträckning i stort sett i alla byar. Jag kan inte säga att det är bättre eller sämre i Kalix än i andra kommuner.

Hur tror du att de ovårdade tomterna påverkar kommunens attraktivitet?

– Det är klart att de påverkar negativt. Vem vill bo intill en skrottipp? Det här är ingenting som vi från kommunens sida vill visa upp. Det finns också en miljöaspekt med att ha bilar som står och kanske läcker drivmedel och olja och metall ska ju också omhändertas, säger Rose-Marie Henriksson.

Den ovårdade tomten

Samhällsbyggnadsförvaltningen fick första anmälan i oktober 2018.

Fastighetsägaren fick möjlighet att komma in med synpunkter och åtgärder, inget svar kom.

Kommunen gjorde nytt besök i maj 2020 och fastighetsägaren förelades att iordningställa, åtgärderna uteblev.

Nämnden beslutade i juni 2021 om ett föreläggande med vite på 10 000 kronor, om inte städning skedde inom tre månader, i oktober 2021 hade åtgärderna inte genomförts.

I februari i år avslutade kommunen ärendet.

Källa: Protokoll Kalix kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!