Grand Kallax - än en gång i burkarna

I augusti är det inte bara kräftor. Snart är det dags för surströmmingen. Grand Kallax har paketerat sina läckerheter för 26 gången.

ELDSJÄLAR: Jan Isaksson och Ulf Lindgren.

ELDSJÄLAR: Jan Isaksson och Ulf Lindgren.

Foto: Svante Wiklund

Kalix2016-08-14 18:54

Det är Kallax Bygdegårdsförening som varje år gör en uppsättning burkar surströmming. På söndagen blev årets laddning klart.

– Det blev bra, vi har lagt in 1000 brukar idag, säger Svante Wiklund.

En stor del av byn är på olika sätt involverad i tillverkningen. Och de har även ett lite annorlunda tillvägagångssätt.

– Vi lägger in på trätunnor, det är det som är unikt. Vi använder att gammalt recept. Så vitt jag vet är det ingen annan som gör det. Den blir rundare i smaken och helt enkelt godare. Alla som smakar tycker att den skiljer sig från andra. Många som inte äter surströmming annars som äter den här, säger Svane Wiklund.

Den stora provsmakningen är på torsdag, men flera celebra gäster. Vilka som kommer vill Svante Wiklund inte avslöja, men säger att det kommer vara någon typ av samhällstopp.

– Vi har ett tungt namn, men det är fortfarande hemligt.

Men givetvis var de tvungna att kontrollera kvalitén redan på söndagen.

– Vi tjuvsmakade lite grand, och den smakar bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!