"Gamlas rättigheter nonchaleras"

- De har ingen värdegrund och måste förändra sitt synsätt. Vi måste ge våra gamla den vård de har rätt till, vi kräver det, säger Anita Andersson från föreningen.

Gunnar Carlsson, Siri Carlsson, Anita Andersson, Göta Larsson, Ulla Henriksson och Ingegärd Svensson kräver att kommunen tar sitt ansvar för de äldre.FOTO: Susanne Jansson

Gunnar Carlsson, Siri Carlsson, Anita Andersson, Göta Larsson, Ulla Henriksson och Ingegärd Svensson kräver att kommunen tar sitt ansvar för de äldre.FOTO: Susanne Jansson

Foto: Susanne Jansson

KALIX2009-06-13 06:00
Medlemmarna i demensföreningen i Kalix reagerar starkt mot socialförvaltningens besparingsförslag.
I förra veckan skrev NSD att socialförvaltningen i Kalix tagit fram ett sparförslag för 2010. Förslaget innebär besparingar inom hemtjänsten på 2,1 miljoner kronor vilket kommer att kräva nya riktlinjer för vården.
En dusch i veckan och mindre utevistelse för vårdtagaren och minskad avlastningstid för anhörigvårdare är något av innehållet som fått demensföreningen att slå bakut.
Fick mothugg
- Förfärligt! Tänk att bara duscha gång i veckan, säger Ingegärd Svensson, föreningens ordförande.
- När man blir gammal ligger man mycket och många har svårt att hålla tätt. Varannan dag borde alla ha rätt till dusch, säger Gunnar Carlsson en av de uppretade medlemmarna.
När socialchefen, Mikael Lekfalk hade presenterat sitt besparingsförslag sa socialnämndens ordförande, Bertil Sundqvist (S), att duschning och utevistelse skulle behållas som tidigare, det vill säga två gånger i veckan.
"Ta in solflickor"
- Vi kräver att Bertil Sundqvists inställning om duschningen kvarstår och utevistelsen ska utökas inte minskas. Ta in solflickor som förut. Det finns många arbetslösa som kan jobba och hjälpa de gamla ut, säger Anita Andersson.
- Allt tjat om att det inte finns pengar. Kommunen måste lära sig att prioritera. Minska antalet ledamöter i styrelser och nämnder. De sitter där och har sådana höga arvoden så det är hemskt. Det krävs en attitydförändring om vad som är viktigt i kommunen, fortsätter hon.
Arga och besvikna
De sex medlemmarna är både besvikna och arga.
- Vad har kommunen egentligen för ansvar. Det är de gamlas rättigheter som nonchaleras, säger Anita Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om