Gamla traditioner och nya svenskar i Kalix

Till trumvirvlar och trumpet tågades det för jämlikhet, solidaritet och frihet.Omkring 200 personer deltog i 1 maj-tåget i Kalix.- Upp till kamp, sjöngs det i leden.

Kommunalråd Robert Forsberg talade om vikten av solidaritet, rättvisa och frihet. Nysvenskarna Abbas Ali Hussieni och Mustafa Sultani berättade om sina upplevelser av frihet i Kalix.

Kommunalråd Robert Forsberg talade om vikten av solidaritet, rättvisa och frihet. Nysvenskarna Abbas Ali Hussieni och Mustafa Sultani berättade om sina upplevelser av frihet i Kalix.

Foto: linda danhall

KALIX2009-05-02 06:00
Det har hänt mycket sedan arbetarrörelsen drev kampen för rättvisa i mitten av 1800-talet.
Nu sinar det i leden på f1 maj.
I Kalix var arrangörerna dock glada då drygt 200 personer deltog i förstamaj tåget.
Vilja till förändring
Det är en historisk manifestation som utspelar sig samtidigt som det handlar om en förhoppning, en kamp om att förändra sin nutid och bana väg för framtiden.
- Jag hoppas verkligen att regeringen inte sitter kvar efter nästa val. Vi ser åt vilket håll samhället styr och vi måste föra fram våra ideal inom socialdemokratin, säger Lennart Norén som arbetat inom industrin hela sitt liv.
- Vi har haft samma betalt alla år, lika lite.
Carl-Otto Gählman, oberoende politker och före detta moderat deltog i tåget.
- De som vet min inställning blir inte förvånade. Det är en tradition och naturligtvis måste vi manifestera mot regeringspolitiken som förs.
När orkestern tar ton och tåget tågar iväg hörs trampet från arbetarrörelsen kamp på gatorna i Kalix. Fanorna vajar stolt och Internationalen sjungs. På plakaten står det "Lägre pensionålder, arbete åt ungdomen", "Rösta i EU-valet 7 juni", "Front mot droger" och "Vi kräver rättvisa".
Kommunalråd Robert Forsberg pratar om frihet, jämlikhet och solidaritet.
Kamp för livet
Några som verkligen vet vad frihet innebär är Abbas Ali Hussieni och Mustafa Sultani, två 16-åriga ensamkommande flyktingbarn.
- I 15 år förstod jag inte vad liv är. Nu förstår jag hur ett mänsligt liv är, ett enkelt liv med frihet, säger Hussieni.
Båda kommer ursprungligen från Afghanistan.
Innan Sultani kom till Sverige jobbade han i en klädfabrik mellan klockan åtta på morgonen till tolv på kvällen. Under hela arbetspasset hade han en timmes rast. Han bodde på fabriken och sov under bordet.
- På fredagar var jag ledig. Då kunde jag se solen.
Hussieni beskriver flykten till Sverige som en kamp om och för livet.
- Nu är jag så glad.
102-årig deltagare
Båda har fått permanent uppehållstillstånd och Sultani satsar på en framtid inom teknikbranschen. Han hoppas också på en moské till Kalix.
- Alla kalixbor, höj blicken när ni möter våra nysvenskar och ta en pratstund. De har upplevt mer än vi hinner på en hel livstid, säger Robert Forsberg.
Under gårdagen var Hussieni och Sultani två av deltagarna i 1 maj-tåget. Snart 102 åriga Erik Lindblad var naturligtvis också med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om