NSD berättade i somras att den aktuella fastigheten mitt i Björkfors förfaller sedan många år tillbaka. Slyn växer mot husets panel, fönsterrutor är trasiga och inredningen är sönderslagen.
Längre in på tomten har bilar och annat skrot dumpats.
– Fastigheten skämmer hela bygden, sa Karin Karlsson i föreningen Björkforsortens framtid i somras.
Kalix kommun har beslutat om sju förelägganden om åtgärder för fastigheten sedan 2003, men inget har gjorts på senare år.
Framtid i Kalix (FiK) lämnade en motion till kommunfullmäktige med förslaget att tvinga fastighetsägaren att riva.
”Samhällsbyggnadsnämndens företrädare hävdar ofta att ”man kan inte lugga en flintskallig” – man förelägger inte om rivning av fastighet där ägaren saknar tillgångar! Med detta resonemang får vi de miljöer som nu börjar finnas på ett antal platser i kommunen...tråkiga miljöer som ”drar med sig” hela kvarter eller byar”, står det i motionen.
Fastighetsägaren Ingemar Eliasson har ägt fastigheten sedan 2006. Han köpte den för en krona.
Han är från Luleå, men bor numera i Hörby i Skåne.
Han blev upprörd när han läste i NSD att rivning ska utredas, han säger nu att ingen från kommunen kontaktat honom i frågan.
– De kan inte riva fastigheten, jag äger den. En spekulant hörde av sig för ett par månader sedan och ville köpa fastigheten, jag hoppas han hör av sig igen. Jag har anlitat hjälp att städa upp på fastigheten, men så har ännu inte skett och nu när snön kommit är det svårt, säger Ingemar Eliasson.
Samhällsbyggnadsnämnden har haft frågan på bordet och i deras beslutsunderlag står att ett rivningsföreläggande är ett ingripande beslut för den enskilde och att utgångspunkten är att det är nämnden som har bevisbördan.
Kommunen måste alltså kunna visa att byggnaden är så förfallen att rivning är motiverat.
”Man kan i detta fall inte enbart genom en okulär besiktning konstatera om byggnaden är förfallen eller skadad i sådan omfattning att den bör rivas. Det krävs en mer djupgående undersökning”, står det i beslutsprotokollet.
Kalix kommun har, resultatlöst, vitesförelagt (vite är böter) fastighetsägaren att hålla byggnaden i vårdat skick och bedömningen är att ytterligare vitesförelägganden inte är möjliga.
Förslaget till kommunfullmäktige är därför att avslå motionen om rivning.
Rose-Marie Henriksson, (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, vill inte kommentera nämndens beslut nu.
– Jag vill avvakta med att kommentera beslutet till efter det att kommunfullmäktige tagit slutgiltigt beslut i frågan, säger hon.