Gaming-inspirerade glasögon har plockats upp i vården

VR-glasögon är något som används i inom dataspel för att skapa en virtuell verklighet runtomkring sig i spelet. Nu har tekniken plockats upp i behandlingen av stroke-patienter och testas nu för fullt i Kalix.

Mona-Lis Sundling, arbetsterapeut, och Britt-Marie Esperi Kandelin, fysioterapeut, arbetar båda med sjukhusanknuten hemrehabilitering efter stroke vid Kalix sjukhus där de under ett halvår har fått möjlighet att testa MR-glasögon.

Mona-Lis Sundling, arbetsterapeut, och Britt-Marie Esperi Kandelin, fysioterapeut, arbetar båda med sjukhusanknuten hemrehabilitering efter stroke vid Kalix sjukhus där de under ett halvår har fått möjlighet att testa MR-glasögon.

Foto: Privat

Kalix2022-01-28 10:19

Med ett VR-headset kan man spela olika typer av spel och se på VR-filmer som ger upplevelsen av att befinna sig på olika platser i världen och universum. Nu testas samma teknik på stroke-patienter vid Kalix sjukhus, fast här använder man MR-glasögon som är lite annorlunda än VR-glasögon.

Mona-Lis Sundling, arbetsterapeut, och Britt-Marie Esperi Kandelin, fysioterapeut, arbetar båda med sjukhusanknuten hemrehabilitering efter stroke. De åker hem till patienter som har fått lämna sjukhuset för att hjälpa dem att träna i hemmet, en verksamhet som startade hösten 2017 och som idag omfattar Kalix, Haparanda, Övertorneå och Överkalix.

– Det är ju svårt att träna på samma saker när man är på sjukhuset som hemma i sin egen miljö, säger Britt-Marie Esperi Kandelin.

– Det blir också mycket gratis träning i allt det vardagliga, tilläger Sundling.

2019 fick de ett stipendium av Region Norrbotten. De hade tänkt att det skulle gå till föreläsningar, men så kom pandemin emellan. Då kom de på idén att ta en del av pengarna och hyra ett par så kallade MR-glasögon som ett företag i Umeå med hjälp av en neurolog håller på att utveckla för stroke-patienter. 

VR står för "virtual reality", medan MR står för "mixed reality". Skillnaden mot VR-glasögon är att den som har på sig MR-glasögonen fortfarande ser golv, väggar och möbler i rummet. 

Tanken är att patienten ska få en effektiv träning för uppmärksamhet, balans och koordination i samma moment.

Det patienterna ser är virtuella spel. Det kan till exempel gå ut på att fånga fiskar som åker förbi, samtidigt som man ska ha koll på vilken typ av fisk det är och hur den ser ut. Eller att vända sig om och fånga bär med antingen höger eller vänster hand. Eller att greppa om och spräcka en bubbla.

Själva ser de i en surfplatta samma sak som patienten ser, så att de märker hur patienten klarar uppgifterna.

– Vi tänker att rehabiliteringen ska vara bra och effektiv när vi har långa avstånd, säger Mona-Lis Sundling.

Än så länge har de pengar att hyra MR-glasögonen, som ett tiotal patienter har fått testa, i ett halvår. Men de hoppas få fortsätta med dem och på sikt att patienten ska kunna låna hem ett par som personalen kan styra från sjukhuset, så att patienterna kan få extra träning även när inte personal är på plats hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!