Frukost och matrester på bordet

Maria Andersson tycker att förslaget om frukost i skolorna är bra.<_Bildtext Fotobyline>fOTO: Lotta Nilsson</_Bildtext Fotobyline>

Maria Andersson tycker att förslaget om frukost i skolorna är bra.<_Bildtext Fotobyline>fOTO: Lotta Nilsson</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2012-02-28 06:00

Frukost i skolorna i Kalix kommun?
Det förslaget kan bli verklighet.
Frågan om mat som slängs kan tas tillvara förblev dock obesvarad.
Maria Andersson, kostchef vid kommunen, har informerat kommunstyrelsen om maten som serveras i Kalix kommuns förskolor, skolor och boenden.

Politikernas frågor handlade om satsningen på ekologiskt och synen på lättprodukter.

Kalix kommun serverar lättprodukter, allt i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer.

- Vi måste kunna lita på Livsmedelsverkets rekommendationer, om vi ska frångå dem så behöver ni vara involverade, säger Maria Andersson med adress politikerna.

Maud Lundbäck (S) påpekar vikten av att alla barn äter frukost och att skolan kanske bör servera den.

- Vi tar för givet att alla barn serveras frukost, samtidigt vet vi att det kanske inte är så. Jag tar absolut med mig det förslaget, vi får titta närmare på det, säger Maria Andersson.

Maten som blir över
Maud Lundbäck säger vidare att det förekommer att elever går och äter lunch två gånger; en gång genast när matsalen öppnar och en gång till innan den stänger.

Hon säger att det finns barn i Kalix, som kanske inte får mer mat när skoldagen är slut.

- Det finns barn som behöver få något innan serveringen öppnar, de brukar kunna få en smörgås, säger Maria Andersson.

- Jag tänker på detta med matsvinnet, om vi skulle kunna ta vara på maten som slängs? Kanske kunde köksmedarbetarna packa den i lådor och sälja eller ge den till dem som behöver? Det är bara en tanke
utifrån att det finns ett behov av maten, du behöver inte svara på min fråga,
säger Maud Lundbäck.

Frågan om och hur maten som slängs kan tas tillvara förblev obesvarad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om