Frisörlinjen går i graven

I nio år har frisörer och stylister utbildats i Kalix och snart lämnar de sista skolan.De går inte tyst och stilla – de säger "hej då" med glitter och glamour i sprakande showen "Tomorrowland".Fördel frisör

Skapande pågår!

Skapande pågår!

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2014-01-26 10:22

Det är full fart i hantverksprogrammets lokaler, just den här dagen tillverkar de 15 eleverna (nio frisörer, sex stylister) masker.

Glitter och glamour, stora håruppsättningar, häftiga sminkningar, masker, ljus, ljud och mycket annat ska klaffa vid avslutningsshowen.

Camilla Håkansson ska vara med och sjunga, dansare från Haparanda ska bjuda på egna nummer.

Tidigare år har eleverna på programmet gjort showen som en del av skolarbetet, i och med gymnasiereformen behöver de inte göra detta stora projekt men de gör det ändå.

– Vi gör showen för att vi vill, det är kul och samtidigt ett prov på entreprenörskap på hög nivå för det är mycket att göra, säger Emma Sandberg.

"Gymnasiet ska vara kul!"

Hantverksprogrammet har dessa 15 avgångselever den här terminen ut, det finns ingen årskurs ett och två eftersom antagningarna stoppats på senare år.

Tjejerna säger att det är tråkigt att det inte ska utbildas fler frisörer och stylister i Kalix och att det är tråkigt att det kreativa utbudet på gymnasieskolan minskar.

– Gymnasiet ska vara kul! Jag valde den här linjen för att den var den mest kreativa i Kalix. Jag tycker om att arbeta med händerna och samtidigt ger den mig grundbehörighet så att jag kan läsa vidare, säger Emma Sandberg som skadat ryggen och har värk i handleden och därför redan nu vet att hon inte kan arbeta som frisör.

– Om jag inte hade valt den här inriktningen så hade jag inte vetat det. Jag vill läsa vidare inom skådespelar- eller teaterbranschen eller jobba för att prova mig fram.

Tjejerna pratar om sammanhållningen i klassen, om hur de utvecklas som människor, tillsammans.

De tror att det faktum att de inte befinner sig inne i gymnasieskolan utan i egna lokaler på stabenområdet, bidragit till en tajt gemenskap.

Tea Drugge Wsterberg säger att hon vetat sedan hon var sju år att hon ska bli frisör:

– Mammas kompis var frisör och jag tyckte att det verkade roligt; ingen dag är den andra lik, det händer hela tiden saker och jag får göra människor glada.

– Det är ingen statistik över var jobben finns som ska styra vad jag ska jobba med. Jag tror att det finns jobb här och skulle det inte finnas så söker jag mig till jobb.

Slutet

Hantverksprogrammet startade höstterminen år 2006, då som nu med 16 platser, och det gjordes totalt 6 antagningar till programmet med den sista antagningen till läsåret 2011/12.

Politikerna motiverade beslutet att lägga ned programmet med att intresset minskade, inte minst med gymnasiereformen 2011/2012.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om