Frimurare på viktiga poster

ÖVERKALIX. Leif Nilsson är frimurare - liksom kommunens planeringsingenjör och en kommunrevisor.- Det är märkligt att socialdemokrater kan vara med i en sådan organisation. Och hur kan en revisor vara objektiv då han ska granska en frimurarbroder? säger Sven Nordmark.

Kommunrevisorn Ove Henriksson har varit frimurare i 20 år. Han är "tredje förste bevakande broder" i S:t Andreaslogen Jakob Ulfsson i Luleå.

Kommunrevisorn Ove Henriksson har varit frimurare i 20 år. Han är "tredje förste bevakande broder" i S:t Andreaslogen Jakob Ulfsson i Luleå.

Foto: bosse johansson

Kalix2008-05-28 06:00
I en kvällstidning för ett par år sedan såg vänsterpartisten Sven Nordmark att kommunalrådet Leif Nilsson och planeringsingenjören Per Larsson, även han socialdemokrat, är medlemmar i Frimurarna.
- Jag pratade då med Leif och Per. Undrade hur de som socialdemokrater kan vara med i en hemlig organisation, en sammanslutning för de högre samhällsklasserna, säger Sven Nordmark.
- Kvinnor får inte vara frimurare. Och det finns en motsättning om alla människors lika värde. Det går ihop med arbetarrörelsens värderingar.
Onda böjelser
Sven Nordmark har tittat på Svenska Frimurareordens allmänna lagar och grundvalar. Där står att frimurarordens syfte är att upplysa bröderna "i den ädla vetenskapen att öva dygden och kuva lasten," samt ge dem kraft att "kunna lägga band på sina begär och undertrycka sina onda böjelser".
- Jag undrar vilka hemliga laster, begär och onda böjelser man har som måste underkuvas, säger Sven Nordmark ironiskt.
I höstas hoppade Nordmark och två socialdemokrater av som kommunrevisorer. Då nya revisorer skulle utses uppstod stor turbulens där socialdemokraternas demokratiska sinnelag ifrågasattes.
OK och Konsum
En av de nya revisorerna blev socialdemokraten och frimuraren Ove Henriksson.
- Då reagerade jag direkt, säger Sven Nordmark. Revisorer ska vara objektiva och oberoende, inte delta i hemliga sammanslutningar. I Frimurarna är vanliga människor utanför, får inte ta del av vad sällskapet sysslar med. Det är lite annat än att vara med i OK och Konsum.
Så här säger Leif Nilsson apropå Sven Nordmarks kritik:
- Jag respekterar Svens synpunkter. Men vi är alla olika och det finns många sällskap där man söker medlemskap. Odd Fellow, Lions och så vidare är slutna i sig.
Personlig utveckling
Varför är du frimurare?
- Det handlar om personlig utveckling. Genom uppdraget i kyrkan, till exempel, ska jag försöka tillföra något och det kommer att ge mycket tillbaka.
Leif Nilsson betonar att det är upp till var och en att bestämma vad man vill göra av sitt liv, exempelvis vara frimurare:
- Mig ger det stillhet och trygghet, en oas att koppla av i. Man umgås på ett annat sätt, tittar på sig själv och sin roll, ser sina brister och svagheter.
Höga positioner

Leif Nilsson ser ingen konflikt med arbetarrörelsens demokratiska värderingar:
- Nej, det finns inga motsättningar mot mina olika värderingar. Jag stärker mig själv i den roll jag har i samhället, för att klara mina uppgifter.

De flesta frimurare har höga positioner, tillhör högre samhällsklasser?
- Det kan jag inte säga, det är oerhört stor blandning. Frimurarna kommer ur olika samhällsklasser, men många är från den akademiska världen.

Är det bra att en frimurare, Over Henriksson, är revisor i Överkalix?
- Det kan jag inte svara på. Men om jag är kristen, kan jag då vara revisor?

Frimurarna är ett slutet brödraskap?
- Jo, men om man är med i Odd Fellow och Lions, är man då diskvalificerad?
Ingår det i brödraskapet att hålla ihop?
- Vi träffas ett antal gånger. Men Ove granskar mig som kommunstyrelsens ordförande och allt är offentligt i den kommunala verksamheten där han är revisor. Och revisorerna har biträde av auktoriserad revisor.

Inget emot kvinnor
Vad tycker du om att kvinnor inte får vara med i Frimurarna?
- Det finns organisationer där männen inte får vara med. Jag har inget emot kvinnor men det finns sammankomster där antingen kvinnor eller män inte får vara med. Det beror på syftet med organisationen, säger Leif Nilsson .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om